Gemeente Vlaardingen


Vangnet rond armoede sluit zich

04 april 2007

Maar liefst vijf initiatieven tegen armoede werden maandag 2 april in Vlaardingen gelanceerd. In het bijzijn van veel genodigden gaf wethouder Anny Attema het startsein.

De initiatieven vloeien voort uit aanbevelingen van een lokale armoedeconferentie, vorig jaar. Daarbij praatten plaatselijke vertegenwoordigers van allerlei hulpverleningsorganisaties, groeperingen, instellingen en kerken over de aanpak van armoede en sociale uitsluiting.

Armoede Meldpunt
Bij het Armoede Meldpunt kunnen hulpverleners, organisaties en instanties burgers met financiële problemen melden. Het Meldpunt bekijkt de problemen en stuurt de melding naar de juiste hulpverlenende instantie. Het houdt toezicht op het verloop van het afhandelingtraject en signaleert knelpunten in de hulpverlening. Hulpverleners krijgen de mogelijkheid om via een (digitaal)aanmeldingsformulier hun melding door te geven (www.mdnw.nl). Het Armoede Meldpunt is tot stand gekomen dankzij de inzet van de cliëntenraad en hulpverleners. Het Meldpunt is ondergebracht bij Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg aan de Parallelweg 2, tel.: 4351022, armoedemeldpuntvlaardingen@mdnw.nl.

Formulierenbrigade
De formulierenbrigadiers helpen burgers formulieren invullen en (financiële) regelingen te gebruiken. Bestrijding van armoede én werkgelegenheidsproject; zes mensen (de brigadiers) hebben een arbeidsovereenkomst gekregen. Het gaat om een proef. De formulierenbrigade is gevestigd in de wijkwinkel aan de Van Hogendorplaan, 83A (telefoon 010- 4716630). Er is samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties zoals Stichting Ouderenwerk en Sociaal raadslieden en met andere afdelingen binnen de gemeente. Geopend werkdagen van 09.00-13.00 uur en 14.00-16.00 uur, donderdagmiddag gesloten.

Stichting Leergeld
De landelijke Stichting Leergeld wil voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen in een sociaal isolement raken. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de tien kinderen niet aan buitenschoolse activiteiten kan meedoen die voor hun vorming van groot belang. Stichting Leergeld wijst ouders de weg. Daarnaast verzamelt zij zelf fondsen om bij te kunnen springen wanneer blijkt dat andere instellingen verstek (moeten) laten gaan. De nieuwe, Vlaardingse vestiging is onderdeel van de Stichting Leergeld Nieuwe Waterweg Noord. Leergeld werkt met intermediairs: vrijwilligers die een uitkering hebben. Postbus 6158, 3130 DD, leergeldnwn@hotmail.com, www.leergeld.nl.

De wijkwinkel
De wijkwinkel is ontstaan op initiatief van actieve bewoners in de Babberspolder en maakt deel uit van het leefbaarheidsprogramma 2007. De wijkwinkel zal worden voorzien van een opfleurdepot, een soort van materialenbank voor bewoners, waar mensen bijvoorbeeld bezems, prikkers, schepjes, kruiwagens en andere materialen kunnen lenen voor het organiseren van Opfleuracties, of de computer kunnen gebruiken voor het maken van een folder. De wijkwinkel moet een soort van wijkknooppunt worden waar mensen elkaar ontmoeten, samen initiatieven kunnen nemen, hun vragen kwijt kunnen en nieuwe contacten en netwerken ontstaan (van Hogendorplaan 83A, voor openingstijden zie formulierenbrigade).

Recht op
De websites www.rechtopalgemenebijstand.nl en
www.rechtopbijzonderebijstand.nl zijn twee centrale landelijke websites. Iedereen kan op deze websites informatie vinden om te bepalen of er recht op bijstand is. Via deze websites is er een link naar Vlaardingen en haar beleid . Baliemedewerkers kunnen desgewenst snel paginas afdrukken en meegeven aan burgers. Men kan zich gratis abonneren op een mailnieuwsbrief, die ook het lokale bijstandsnieuws bevat.