Rijksuniversiteit Groningen

PERSBERICHT

Nijenborgh 4, 9747 AG Groningen

Groningen, 4 april 2007

Biomade Technology en spin-off bedrijf Mucosis BV bereiken belangrijke mijlpaal

De voltooiing van een uitgebreid veiligheidsonderzoek door TNO betekent voor het vaccinontwikkelingsprogramma van Biomade Technology en dochter-onderneming Mucosis BV een belangrijke stap voorwaarts. Het onderzoek toont aan dat er geen schadelijke bijwerkingen optreden bij de nasale toepassing van de gepatenteerde vaccin formuleringstechnologie.

Biomade Technology is een onderzoeksinstituut dat zich richt op het verder ontwikkelen van resultaten van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, met als doel die resultaten gereed te maken voor gebruik in de maatschappij. De focus ligt op biotechnologie en nanotechnologie voor medische toepassingen. Biomade werkt nauw samen met academische groepen en bedrijven, onder andere op het gebied van medicijnontwikkeling en toedieningsvormen, materiaal-coatings en vaccin-ontwikkeling.

Een vaccin is opgebouwd uit antigenen en adjuvans. Het adjuvans zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd om het lichaam te beschermen tegen een mogelijke infectie. Het antigen bepaalt tegen welke specifieke infectie het immuunsysteem zich voorbereidt.

Biomade's technologie omvat een nieuw gepatenteerd adjuvans dat in combinaties met verschillende antigenen (voor vaccinatie tegen verschillende ziekten) gebruikt kan worden. Een belangrijk aspect is de mate van bijwerking van het adjuvans. Daarom is een uitgebreide veiligheidsstudie gedaan door TNO. Hierin is aangetoond dat het adjuvans van Biomade veilig gebruikt kan worden in vaccins voor nasale toepassing.

De veiligheidstest is vereist voordat het product bij mensen gebruikt mag worden. Biomade zal de technologie nu verder ontwikkelen in de dochter-onderneming Mucosis BV. In samenwerking met grote farmaceutische bedrijven zal dit bedrijf zich volledig toeleggen op de ontwikkeling van nasale vaccins.

Nasale vaccins kunnen zonder injectiespuit via de neus worden toegediend en zijn daarmee prettiger, gemakkelijker, veiliger en goedkoper. Bovendien bieden de vaccins extra bescherming tegen infecties, omdat ziekteverwekkers al direct bij binnenkomst in het lichaam, te weten in het neusslijmvlies, wordt bestreden.