Gemeente Brunssum

Gemeente Brunssum en Weller presenteren contouren voor nieuw centrum

De gemeente Brunssum en Weller willen het centrum van Brunssum in de komende 20 jaar versterken. Dat moet gebeuren door het creëren van duidelijk herkenbare zones waarin functies als winkelen, horeca, zorg en cultuur worden geconcentreerd. Dit staat te lezen in het Programma van Wensen voor het Masterplan Centrum.

In het Programma van Wensen hebben gemeente en Weller de ambities, uitgangspunten en wensen voor de thema's wonen, voorzieningen (onderwijs, welzijn, sport en cultuur) en winkelen vastgelegd, met ruimtelijk-functionele varianten per thema. Het Programma van Wensen is een tussenstap om te komen tot een definitief Masterplan, in het najaar van 2007. Het project heeft de naam Bruisend Brunssum Centrum gekregen.
wijk3

Bruisend Brunssum Centrum

Doel van Bruisend Brunssum Centrum is het centrumgebied van Brunssum te versterken en te vernieuwen, en zodanig in te richten (op het gebied van wonen, winkels, onderwijs, zorg en welzijn) dat er straks niet alleen een mooi centrum ligt, maar ook een centrum afgestemd op verschillende doelgroepen (woningen en voorzieningen voor ouderen, jongeren en starters) en aantrekkelijke en goed toegankelijke winkel- en wandelgebieden. Bijzonder aan Bruisend Brunssum Centrum is dat het één overkoepelende visie vormt op een nieuw centrum. Bij de planontwikkeling wordt het hele gebied in samenhang beoordeeld en worden totaalafwegingen gemaakt bij het bepalen van accenten in woningvoorraad en voorzieningen, zodat ontwikkelingen in elkaar grijpen en elkaar versterken. Het Masterplan wordt daarmee een kompas dat de richting aangeeft voor een gebalanceerde vernieuwing en verfraaiing van het centrum van Brunssum.

Het project heeft betrekking op het centrum van Brunssum, een gebied dat globaal begrensd wordt door het Bodemplein, Prins Hendriklaan, Dorpstraat, Oude Markt, Raadhuisstraat en de Rumpenerstraat. wijk1

Ambities

Volgens de ambities van het Programma van Wensen zou het project Bruisend Brunssum Centrum moeten leiden tot een concentratie van het winkelaanbod in het gebied rondom de Promenade (met afbouw van de winkelfunctie van de Rumpenerstraat). Het Lindeplein krijgt een `huiskamerfunctie' met vooral veel horeca en cultuur (met d'r Brikke-Oave als `cultuurtempel'). Naast het Lindeplein moeten ook het gebied rondom de Promenade en het Vijverpark ingericht worden als ruimte waar dankzij een uitgekiend horeca- en cultuuraanbod en aantrekkelijk groen mensen verblijven om elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Verder krijgt het centrum een of meerdere wijkservicegebieden van waaruit zorg en welzijn wordt aangeboden - mogelijk locaties hiervoor zijn de Rumpenerstraat, de omgeving Huize Louise of de omgeving Huize Catharina Daemen.
speelplek

Informatie en inspraak

Het Programma van Wensen moet straks uitmonden in een definitief Masterplan. Bij de ontwikkeling van het Masterplan worden betrokkenen, zoals ondernemers, zorgaanbieders en bewoners, nauw betrokken - daartoe is een Klankbordgroep in het leven geroepen die meedenkt over de totstandkoming van het Masterplan.

Tijdens de planontwikkeling en de uitvoering zullen bewoners en ondernemers in het centrum van Brunssum, maar ook daarbuiten, doorlopend worden geïnformeerd over de voortgang door de gemeente en Weller. Zo vindt er in de aanloop naar de vaststelling van het Masterplan een inspraakavond plaats (datum wordt nog bekendgemaakt). Ook zal er medio april 2007 een nieuwsbrief uitkomen. Actuele informatie over het Masterplan is verder te vinden op de website http://www.bruisendbrunssum.nl/.

Na de inspraak zal het Masterplan in het najaar 2007 door de raad definitief worden vastgesteld. Daarna vindt een uitwerking plaats in diverse deelprojecten. Die hebben allemaal hun eigen ambities en tempo
- uiteindelijk, zo is de verwachting, zal de uitvoering van alle deelprojecten, en daarmee de realisatie van Bruisend Brunssum Centrum, ongeveer 15 tot 20 jaar in beslag nemen (periode 2007-2025).


---