Nationale-Nederlanden

Persbericht: Snelle en vakkundige re-integratie loont 04-04-2007
Steeds meer relaties van Nationale-Nederlanden doen een beroep op de re-integratieondersteuning die zij aanbiedt via Keerpunt. Bedrijven hebben hierdoor EUR 12 miljoen bespaard aan verzuimkosten. Een resultaatverbetering van 25% ten opzichte van het jaar daarvoor, zo blijkt uit onlangs beschikbaar gekomen informatie over 2006. Nationale-Nederlanden biedt haar relaties met een Ziekengeldverzekering en WGA Eigen Beheer Daggeldverzekering gratis ondersteuning aan op het gebied van re-integratie. Deze ondersteuning wordt verzorgd door het onafhankelijke re-integratiebedrijf Keerpunt. Nationale-Nederlanden heeft Keerpunt in 2006 in ruim 3.000 gevallen ingezet als casemanager (= de coördinator van het Plan van Aanpak dat de werkgever op grond van de Wet Verbetering Poortwachter verplicht moet opstellen). Dit is ruim 45% hoger dan in 2005. Ook werden in 2006 meer bedrijfsbezoeken afgelegd, meer bedrijfsondersteuning geleverd en meer bemiddelingsgesprekken gevoerd. In totaal heeft Keerpunt in 2006 bijna 20% meer cases behandeld dan in 2005. Uit eerder onderzoek blijkt dat zowel werkgevers als werknemers erg tevreden zijn over de dienstverlening. Werkgevers waarderen dit met een 7,7 en werknemers met een 7,5, onder andere toe te schrijven aan helder re-integratieadvies en persoonlijke begeleiding van zowel werkgever als werknemer.
Een goede re-integratiebegeleiding in de eerste twee ziektejaren is belangrijk om de instroom in de WIA zo laag mogelijk te houden. Nationale-Nederlanden is marktleider op het gebied van WIA-verzekeringen. Werkgevers die bij Nationale-Nederlanden het WGA-risico hebben verzekerd, kunnen hun Ziekengeldverzekering ook daar onderbrengen. Hiermee krijgt de werkgever in een vroegtijdig stadium, vakkundige ondersteuning op het gebied van re-integratie zonder daarvoor iets extra's te hoeven betalen. Bovendien leidt een snelle en duurzame werkhervatting tot een lagere schadelast voor de verzekeraar en dus ook tot lagere verzekeringspremies voor de werkgever. Ook werknemers hebben baat bij een goede re-integratie. Het niet of in onvoldoende mate benutten van de restverdiencapaciteit heeft voor werknemers namelijk forse financiële consequenties in het kader van de WIA.
WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA heeft per 1 januari 2006 de WAO vervangen. De WIA bestaat uit twee onderdelen: de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). De WGA is bedoeld voor werknemers die deels arbeidsgeschikt worden verklaard met een loonverlies tussen 35% en 80%. Ook werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn (loonverlies van 80%) maar die waarschijnlijk voldoende zullen herstellen, vallen onder de WGA.