Gemeente Barneveld


Integrale aanpak illegale hennepteelt

Afbeelding bij bericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van samenwerkende partners hennepbestrijding Barneveld,Nijkerk en Scherpenzeel

Tien partijen sluiten op 12 april 2007 een overeenkomst om de thuisteelt van hennep in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel tegen te gaan. Gemeente Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel, politie district West Veluwe Vallei, regio Gelderland-Midden, Openbaar Ministerie, arrondissementsparket Arnhem, Belastingdienst Lelystad, de woningbouwcorporaties uit Ede, Nijkerk en Barneveld, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en netbeheerder N.V. Continuon Netbeheer leggen in twee overeenkomsten afspraken vast om de illegale hennepteelt aan banden te leggen en hennepkwekers aan te pakken.

Met de ondertekening gaat ook een campagne van start om bewoners te wijzen op de gevaren van illegale hennepteelt. De integrale aanpak is uniek in Gelderland. De partijen werken samen onder de naam samenwerkende partners hennepbestrijding Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel.

Hennep kweken is gevaarlijk, strafbaar en schadelijk Hennep kweken is een misdrijf en dus strafbaar. Maar hennepkwekers zijn ook een gevaar voor hun directe woonomgeving. Brandgevaar door illegaal aftappen van elektriciteit en wateroverlast vormen een bedreiging voor omwonenden. De invloed van georganiseerde criminaliteit achter de schermen van de hennepteelt kan verloedering van buurten als gevolg hebben.

Alle samenwerkende partners hebben in het hennepconvenant afspraken vastgelegd met maatregelen om de illegale thuisteelt terug te dringen en de hennepkwekers aan te pakken. Zo kan op een actieve manier een gevaarlijke situatie snel worden beëindigd of worden voorkomen, overlast en verminderende leefbaarheid worden verbeterd, gevoelens van onveiligheid worden weggenomen, het oneigenlijk gebruik van woonruimte, diefstal van stroom of andere energie, belastingfraude en het oneigenlijk gebruik van uitkeringen adequaat worden tegen gegaan. Hiervoor hebben alle ondertekenaars van de overeenkomst capaciteit en geld beschikbaar gesteld.

Werkwijze
Alle partners zetten zich op hun eigen manier in voor de bestrijding van hennepteelt. De gemeente Nijkerk voert de algemene regie over de samenwerking tussen de partijen. Ook het aanpakken van bijstandsfraude of illegale bouwwerken voor hennepteelt is een gemeentelijke taak. De politie coördineert de operationele uitvoering als het gaat om het oppakken van een hennepkwekerij. Dit doet zij in samenwerking met het openbaar ministerie. Ook medewerkers van de Belastingsdienst en uitkeringsinstanties zijn bij dit proces betrokken. Zij onderzoeken of de hennepkwekers inkomsten uit de teelt hebben gehad waarover geen belasting is betaald en bekijken of de kwekers onterecht een uitkering hebben ontvangen. De woningcorporaties ontbinden de huurovereenkomst. De kwekers komen daarna niet meer in aanmerking voor een urgentieverklaring en kunnen zich niet laten registreren als woningzoekende. Tot slot zal de energieleverancier elektriciteit afsluiten en bij sprake van illegaal stroomgebruik een gerechtelijke procedure aanspannen.

Campagne
Alle partijen vinden het belangrijk dat bewoners op de hoogte zijn van de afspraken die in de overeenkomsten zijn vastgelegd. Ook vinden zij het van belang dat mensen zich bewust zijn van de gevaren van hennepteelt. Daarom verspreiden de drie gemeenten op locaties als bibliotheken en dorpshuizen informatiefolders. Ook posters geven de mensen meer informatie. De woningcorporaties informeren hun huurders met een brief.

Barneveld, 3 april 2007

Nummer 07038
Mutatiedatum 04/04/2007