Gemeente Barneveld


Wijkschool toch centraal in De Burgt

Afbeelding bij bericht

Het college van B&W heeft besloten om de nieuwe wijkschool in De Burgt toch te bouwen op de huidige locatie van de noodschool aan de Burgemeester Labreelaan.

Door nieuwe wetgeving verandert de vorm van de geurcontouren. Deze markeren het gebied om de boerderij waar vanwege de stank bepaalde bebouwing zoals scholen niet mogen worden gebouwd. Dit betekent dat rondom de huidige locatie van de noodgebouwen voldoende ruimte beschikbaar is voor nieuwbouw. Verantwoordelijk wethouder Leen Verweij is verheugd dat hij hiermee gehoor kan geven aan de wens van vele ouders om de school op een meer centrale plek in de wijk te bouwen.

Eind januari besloot het college om de nieuwbouw voor drie (basis)scholen, drie gymlokalen en mogelijk een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang aan de Lunterseweg te realiseren. Omdat er grote behoefte is aan de schoolgebouwen en het in 2008 klaar moet zijn, kon een beslissing over de locatie niet langer worden uitgesteld. De gekozen locatie was in de ogen van veel ouders en schoolbesturen niet de meest ideale omdat de school niet centraal in de wijk zou komen te liggen. Naar verwachting zullen de Prins Willem Alexanderschool, De Fontein en t Valkhof in het nieuwe complex worden gehuisvest.

Wijziging stankcirkels
Per 1 januari 2007 is de nieuwe Wet geurhinder en veehouderij in werking. Er is echter noch vanuit het ministerie, noch op andere wijze een goede methode beschikbaar om te berekenen in welk gebied om een boerderij niet gebouwd mag worden. Binnen de vakafdeling van de gemeente Barneveld is hard gewerkt aan een programma om te berekenen waar die geurcontouren volgens de nieuwe wet komen te liggen. Uit die berekening is nu gebleken dat er wel voldoende ruimte op de locatie rondom de noodschool is voor nieuwbouw. Om na te gaan of de door de vakafdeling gemaakte berekeningen voldoende betrouwbaar zijn, heeft het college de berekening extern laten controleren. Uit deze controle is gebleken dat het voldoende aannemelijk is dat de wijkschool gezien de geurcontour op deze locatie gerealiseerd mag worden.

Procedure
Voor de bouw van de school zullen nog procedures moeten worden gevoerd. Om de snelheid er in te houden zal zo snel mogelijk met een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 of 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening worden gestart.

Brede school
Onlangs heeft het college zich uitgesproken voor de realisering van een Brede School in De Burgt.

De gemeente Barneveld heeft overleg gevoerd met de betrokken schoolbesturen uit het primair onderwijs, te weten Hervormde scholen De Drieslag, PCO De Gelderse vallei, en Openbaar Onderwijs Eem Vallei Educatief. Bij de betrokken organisaties bestaat draagvlak om een Brede School te ontwikkelen. Bij de Brede School zal naar verwachting peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en buitenschoolse opvang worden gerealiseerd. Dit zal mogelijk zowel op algemene als op richtinggebonden grondslag zijn.

Barneveld, 3 april 2007

Nummer 07040
Mutatiedatum 04/04/2007