Ondernemingsraden: De politiek toont zich onbetrouwbaar


04.04.2007 / 14:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Essent nv

Essent nv

http://www.essent.nl

Arnhem, 4 april. Het platform van de ondernemingsraden van de energiebedrijven (LME) heeft totaal verbluft kennisgenomen van het voornemen van de minister en de Tweede- Kamercommissie van Economische Zaken om alle energiedistributiebedrijven waaronder Essent, NUON, Eneco en Delta als zelfstandige bedrijven alsnog de nek om te gaan draaien. De Eerste Kamer had eerder beslist dat dit voorlopig nog niet aan de orde hoefde te zijn.

Minister Maria Van der Hoeven maakte daarentegen gisteren in een commissievergadering in de Kamer duidelijk dat zij alvast alles in gereedheid gaat brengen om bij Koninklijk Besluit en nog voor eind mei de splitsing van de energiebedrijven door te kunnen zetten. De Kamer haalde de toezegging van de minister gretig binnen.

'Daarmee valt elke onderneming niet alleen in 2 bedrijven uiteen, maar wordt de deur opengezet voor aandeelhouders (provincies en gemeenten) om hun aandelen en dus onze commerciele bedrijven aan de eerste de beste buitenlandse grootkapitalist te verkwanselen', aldus Jan de Jong, voorzitter LME.


- Linkse partijen plegen verraad aan het werknemersbelang 'Dat juist de 3 linkse partijen het werknemersbelang te grabbel gooien, is voor ons een bittere pil. Na 3 jaar onrust in onze bedrijven, komt er nu opnieuw spanning over onze toekomst. Geen Kamerlid dat ook maar 1 seconde stil stond bij de belangen van de werknemers wat betreft werkgelegenheid, de toekomstkansen van de sector, en het uiteindelijke belang van de consument. Nee hoor, de heilige koe van het collectieve bezit van de netwerkbedrijven moest door de 3 linkse partijen SP, Groen Links en PvdA demonstratief worden aanbeden en het CDA was te laf om zich daartegen te verzetten'.

Het is blijkbaar belangrijker om de energiebaronnen op de knieën te krijgen dan goed beleid te voeren, dat ten goede komt voor de medewerkers en de klanten.


- Duurzame energie ook de mist in
'Dat de rest van Europa er eenvoudig niet over piekert om te splitsen, doet er kennelijk ineens niet meer toe. Kom op jongens, laten we het Nederlandse bedrijfsleven beschadigen waar we maar kunnen door het in Europa op achterstand te zetten. Ze hebben kennelijk nog nooit gehoord van de noodzaak van een eerlijk speelveld met de ongesplitste buitenlandse kanjers van concurrenten die hier al actief zijn (Electrabel, EDF, RWE, enzoverder)'.

'Je verklaren voor splitsen en tegen fusies als van Essent en NUON betekent dat je het meest eenvoudige mechanisme in de economie niet eens snapt, en wel dat je flink volume nodig hebt om zo goedkoop mogelijk kolen en gas te kunnen inkopen; en voldoende geld over te houden voor investeringen in duurzame energie en energiebesparing', aldus De Jong. 'Dit gaat Nederland onnoemelijke schade brengen. We worden op den duur volledig afhankelijk van buitenlandse energieproducenten en hebben niks meer over duurzame energie te vertellen. En maar krokodillentranen huilen over klimaat en milieu!'.


- Tweede Kamer doet kleinzielig over besluit Eerste Kamer Eerder had de Eerste Kamer nu juist de eventuele splitsing aan sterke voorwaarden gebonden, via de motie Doek/Sylvester. Hierin was vastgelegd dat energiebedrijven pas hoefden splitsen als ook de andere EU-landen zo ver zouden zijn. Dat kan nog vele jaren duren, als het er al ooit van komt. Dus uit dien hoofde is splitsing nu volkomen onnodig en zelfs uitermate onverstandig.

Alleen als de energiebedrijven riskante ondernemingen in het buitenland zouden opzetten, waardoor de netwerken hier gevaar zouden lopen in buitenlandse handen te geraken, diende er eerder gesplitst te worden, meenden de senatoren na een uitvoerige afweging.

De hevig in zijn kuif gepikte Tweede Kamer meent nu dat die voorzichtige voorwaarde van de Eerste Kamer een terechtwijzing aan haar adres was en sloeg gisteren terug. Vendrik van Groen Links riep zelfs uit: 'Wie is hier nou de belangrijkste, wij of die anderen aan de overkant' (van het Binnenhof) ? 'Kippendrift op de vierkante meter', aldus Jan de Jong. 'Terwille van die machtsstrijd rond het fonteintje mogen Nederlandse ondernemingen kennelijk zwaar worden beschadigd'.

'De Eerste Kamer zou geen knip voor de neus waard zijn als zij straks accoord gaat met het voorgenomen KB tot splitsing, dat de minister aan beide Kamers gaat sturen. Wij rekenen op de wijsheid van de senatoren!


- Leugens en bedrog over vermeende 'buitenlandse avonturen' 'Door middel van een reeks drogredenen construeerden Crone (PvdA), Vendrik (GL) en Zijlstra (VVD) nu het verhaal dat de bedrijven al aan buitenlandse 'avonturen' zouden zijn begonnen. Zo zou de aankoop van een Vlaams afvalverwerkingsbedrijf door energieproducent Delta in Zeeland een riskant avontuur heten dat zou ingaan tegen letter en geest van de motie van de Eerste Kamer. Alsof Vlaanderen of Duitsland bananenrepublieken zijn waar serieuze Nederlandse ondernemingen alleen maar geld kunnen verspelen!
Het is al helemaal krankzinnig dit als riskante operatie aan te kondigen omdat Delta de aanschaf van dat bedrijf gewoon cash heeft betaald. Hoezo netwerken in gevaar?'

Nog sterker, op het moment dat Delta dat bod op het Belgische bedrijf uitbracht, op 29 september 2006, was er nog helemaal geen motie van de Eerste Kamer want die moest het wetsontwerp nota bene nog gaan behandelen! De motie is van 14 november. Dus hoe kon Delta dan 'de grenzen van de motie opzoeken', zoals kamerleden en de minister dinsdagavond beweerden? Zij kennen gewoon hun zaken niet.

Datzelfde argument haalde de minister ook nog eens tevoorschijn bij de bespreking van de mogelijke fusie tusen Essent en NUON, een zaak waar zij sowieso niks over te zeggen heeft. Hierover beslist namelijk de onafhankelijke NMa. Ten eerste is die fusie er nog helemaal niet; heeft de NMa hem ook nog niet goedgekeurd; en is er geheel geen plan om een specifieke buitenlandse partner aan te trekken; laat staan riskante avonturen aan te gaan. Nee, kennelijk is 'de intentie' van EssentNUON om ooit een evenwaardige buitenlandse partner te zoeken, al voldoende om nu een ravage aan te richten.

'Het wordt tijd dat de grote mannen Bos en Balkenende orde op zaken stellen en een einde maken aan dit erbarmelijke gepruts', aldus Jan de Jong. 'Want anders toont de politiek zich definitief volledig onbetrouwbaar'.
'Wij als medewerkers van de energiebedrijven zullen hier absoluut niet in berusten. Van ons zijn ze nog niet af!'
======
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Jan de Jong, LME , telefoon 06 55 714 524