Stichting Wakker Dier

Googelen tegen onverdoofde biggencastratie bij hema-rookworst (4 april 2007)
Stichting Wakker Dier start vandaag een 'Hema-stalkcampagne' via internet om de Hema te bewegen te stoppen met de verwerking van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen in hun rookworsten. Iedereen die bij Google zoekt op de belangrijkste producten van de Hema zal op internet worden gewezen op het leed van de biggen die onverdoofd worden gecastreerd voor de Hema-rookworst. De waarschuwing zal komende tijd circa 25 miljoen keer aan Hemaklanten worden vertoond. Een link bij de waarschuwing verwijst naar het (anti)Hemaworstenlied van Hans Dorrestijn die hij op verzoek van Wakker Dier schreef. Bij onder andere de volgende trefwoorden voert Wakker Dier digitaal actie: `Hema', `Rookworst', `gebakservice', 'tompouce' en `omfietswijnen'. Eerder voerde Wakker Dier al een 'stalk'actie tegen de onverdoofde castratie voor de Hemarookworst door 2 weken lang met een groot billboard achter Hema-vrachtwagens te rijden. Met het achterwege laten van de verdoving bij de castratie wordt omgerekend minder dan 1 eurocent per rookworst bespaard.

Wakker Dier heeft van de Hema-rookworst haar speerpunt gemaakt in haar meerjarencampagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. De Hema verkoopt jaarlijks onder andere 10 miljoen rookworsten en is daarmee een grootverbruiker van varkensvlees. Grote bedrijven als Hema, Unox, Albert Heijn en C1000 stellen over dit biggenleed geen eisen aan hun leverancier en verwerken massaal vlees van onverdoofd gecastreerde biggen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Wakker Dier dat vleesproducenten massaal liegen tegen consumenten over het feit dat varkensvlees afkomstig is van onverdoofd gecastreerde biggen. Ook Hema antwoordde toen nog op vragen van consumenten dat ze geen vlees gebruikt van onverdoofd gecastreerde biggen. Hema erkende later tegenover Wakker Dier dat onjuiste informatie was verstrekt. Wakker Dier voert sinds afgelopen jaar een meerjarencampagne tegen de onverdoofde castratie van jaarlijks 7 miljoen biggen in Nederland. De dag voor dierendag publiceerde Wakker Dier het herschreven Hema-worstenlied van Hans Dorrestijn. Hij herschreef het lied vanwege de castratie van een lofzang tot een protestlied en beloofde geen Hema-rookworst meer te eten totdat ze stoppen met de onverdoofde castratie. Afgelopen november reed Wakker Dier twee weken lang met een billboard achter Hema-vrachtwagens aan. Hema zegde destijds toe naar een oplossing te zoeken maar sindsdien is voor de Hemarookworst geen big minder (onverdoofd) gecastreerd.

Jaarlijks worden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Gecastreerde biggen staan trillend op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor `berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet-gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (`immuno-castratie'). In Nederland worden vrijwel alle mannelijke biggen (7 miljoen) onverdoofd gecastreerd.