Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 april 2007

Vragen van het leden Hamer (PvdA) en Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over verplichte werkgeversbijdrage voor kinderopvang bij WAO'ers


1. Krijgt u net als de leden van de PvdA-fractie klachten van WAO'ers over het verlies van werkgeversbijdrage voor de kinderopvang door de invoering van de verplichte werkgeversbijdrage per 1 januari 2007?


2. Klopt het dat de Belastingdienst/ Toeslagen redeneert dat als één van de ouders arbeidsongeschikt is en niet in een reïntegratietraject zit, omdat hij/ zij daarvoor te ziek is, beide ouders geen werkgeversbijdrage en zelfs geen overheidsbijdrage meer ontvangen?


3. Vindt u het terecht als één van beide partners thuis zit met bijvoorbeeld een chronische aandoening als MS en hierdoor niet in staat is te werken, maar kennelijk volgens de overheid wel altijd in staat is om zijn/ haar kind of zelfs meerdere kinderen te verzorgen?


4. Bent u het met ons eens dat de werkende, niet-arbeidsongeschikte partner zelf van de Belastingdienst/ Toeslagen de werkgeversbijdrage aan kinderopvangkosten zou moeten ontvangen?


5. Welke stappen gaat u zetten om zeker te stellen dat alle werkende, niet-arbeidsongeschikte partners dezelfde bijdrage krijgen die werknemers met een gezonde, werkende partner krijgen om rechtsongelijkheid bij gemeenten te kunnen voorkomen?


6. Kunt u hierbij ook de problematiek rondom de verschillen per gemeenten bij sociaal medische indicatie meenemen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl