Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 april

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over geestelijke gezondheidszorg voor ouderen


1. Kent u de monitor Geestelijke Gezondheidszorg Ouderen van het Trimbos Instituut?


2. Wat vindt u van de constatering van de onderzoekers dat de psychische, psychosociale en depressieve klachten van ouderen door huisartsen niet voldoende worden onderkend en worden doorverwezen? Wat vindt u in dit verband van het gegeven dat slechts een zeer gering aantal cliënten behandeld wordt voor genoemde klachten?


3. Kunt u aangeven of u van plan bent de opleidingen van eerstelijnspsychologen beter in te laten stellen op hulpverlening aan ouderen?


4. Kunt u toezeggen dat u de ontwikkeling van de aanbevolen kosteneffectieve psychologische en psychosociale interventies gaat stimuleren, zodat verpleeg- en verzorgingshuizen beter kunnen zorgen voor ouderen met chronisch psychiatrische problemen? Wat vindt u in dit verband van de aanbeveling meer deskundige psychologen op te leiden en aan te stellen?


5. Bent u van plan om de aanbeveling voor het opzetten van specifieke peilstations, zoals de huisartsen peilstations van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL), op te volgen?

Staatscourant 28 maart 2007

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl