PvdA Europees parlement


Status Kosovo is beslissing VN-Veiligheidsraad

28 maart 2007

Jan Marinus Wiersma

De VN-Veiligheidsraad moet zo snel mogelijk een beslissing nemen over de status van Kosovo op basis van de plannen van Ahtisaari. PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma zei zojuist in het Europees Parlement dat de EU moet voorkomen dat ze al op voorhand tussen de verschillende partijen in Kosovo komt te staan. Om die reden heeft hij zijn PES-fractie in het Europees Parlement geadviseerd morgen tegen een voorstel van rapporteur Joost Lagendijk (GroenLinks) te stemmen dat zich expliciet uitspreekt over de status.

Wiersma benadrukt dat het echte werk voor de EU pas begint ná de beslissing van de Veiligheidsraad. Europa neemt dan de VN-missie in Kosovo over en zal een belangrijke rol spelen in de uitvoering van de resolutie.

Alleen de VN kan een besluit nemen dat zowel internationaal als in Kosovo legitimiteit heeft. En dat is een essentiële voorwaarde voor een succesvolle EU-missie. Volgens Wiersma moet de EU zich daarom concentreren op de voorbereiding van die missie en de verantwoordelijkheden die deze met zich meebrengt.

Het is volgens hem niet aan de EU om zich uit te spreken over de definitieve formulering van de status. "Wij steunen, net als Solana en het Duitse voorzitterschap de inzet van Ahtisaari. Maar de uiteindelijke beslissing wordt in New York genomen, niet in Brussel."