PvdA Europees parlement


Liberalen zetten Europees voetbal buitenspel

29 maart 2007

Emine Bozkurt

Het blijft onduidelijk welke EU-regels, bijvoorbeeld over de interne markt of de aanpak van fraude, op de voetbalwereld van toepassing zijn. Het rapport Belet over de toekomst van het professionele voetbal, dat vandaag in het Europees Parlement is aangenomen, schept geen duidelijkheid. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Het was een schot voor open doel, maar de liberalen, inclusief de VVD, hebben de kans verprutst."

Bozkurt vindt dat de Europese Unie zich niet moet bemoeien met voetbal waar de Unie geen competentie heeft. Zo heeft ze gestemd tégen de oprichting van een Europees toezichthoudend orgaan voor het betaalde voetbal. Maar als de voetbalwereld zelf om duidelijkheid vraagt over toepassing van bijvoorbeeld interne marktregels en staatssteun moet de EU haar verantwoordelijkheid nemen en duidelijkheid geven. Nu er geen helderheid is gebracht, weten spelers en clubs nog steeds niet waar ze aan toe zijn en bestaat het risico dat de EU in de toekomst juist teveel competentie gaat claimen.

Bozkurt is wel tevreden met de duidelijkheid die het rapport geeft over de strijd tegen racisme in het voetbal. Het verwijst naar de parlementsresolutie die vorig jaar op haar initiatief is aangenomen voor strengere maatregelen tegen racisme, zoals het in mindering brengen van punten in competities. Die maatregelen zijn grotendeels overgenomen door de UEFA en de FIFA.