PvdA Europees parlement


'Ook importproducten moeten dier- milieuvriendelijk zijn'

2 april 2007

Thijs Berman Europarlementariërs Thijs Berman (PvdA) en Jan Mulder (VVD) hebben vandaag de Europese Commissie opgeroepen zich tijdens de onderhandelingen binnen de WTO sterker in te zetten voor dierenwelzijn en milieu.

Productiestandaarden die vriendelijk zijn voor dier en milieu vallen onder de zogenaamde Non-Trade Concerns (NTC's). Binnen de WTO en andere vrijhandelsakkoorden wordt hier tot nog toe weinig aandacht aan besteed. Daardoor kunnen producten die niet voldoen aan de Europese eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu niet worden geweerd van de Europese markt.

Mulder: "Het is te hypocriet voor woorden dat we onze consumenten producten laten eten die in de Europese Unie niet geproduceerd mogen worden. Daarnaast valt het niet uit te leggen aan boeren. Zij moeten hoge kosten maken om aan alle eisen te voldoen, terwijl de importproducten waarmee zij moeten concurreren dat niet hoeven."

Standaarden voor dier- en milieuvriendelijke productie ook van buiten de EU zijn niet alleen om ethische redenen gewenst, vindt Berman, maar ook vanwege voedselveiligheid en het tegengaan van dierziektes, zoals vogelgriep. "Ik voer al een jaar actie om Europese vleeskippen meer leefruimte te geven. Stel de Landbouwraad gaat eindelijk akkoord met betere levensomstandigheden, dan is het ronduit bizar dat tegelijkertijd kippen uit derde landen worden geïmporteerd die opgroeien in miserabele omstandigheden."

De Europese norm hoeft arme landen niet te schaden als het EU-ontwikkelingsbeleid voorrang geeft aan investeringen in productie die aan Europese normen voldoet. "Bovendien zijn dieren niet per se slechter af in arme landen. Pluimveehouders in Brazilië voldoen aan hoge normen. Hun stallen zijn open vanwege de warmte. Het pluimvee heeft dus meer ruimte," verklaart Berman. "Europa kan op sommige gebieden een voorbeeld aan Brazilië nemen."

Een deze maand gepubliceerde Eurobarometer wijst uit dat 89% van de Europese consumenten wil dat importproducten aan dezelfde eisen voldoen als de productie binnen de EU. "Een overweldigende meerderheid van de Europese bevolking staat dus achter de eis om milieu en dierenwelzijn alsnog in de WTO-onderhandelingen op te nemen," zegt Mulder.