PvdA Europees parlement


Zeeuws ontpolderen is geen plicht

2 april 2007

Dorette Corbey

De provincie Zeeland is niet verplicht om te ontpolderen ter compensatie van de verdieping van de Westerschelde. De Europees Commissie meldt dat het aan Nederland is om alternatieven te vinden voor het ontpolderen aan de oevers van de Westerschelde. Dit naar aanleiding van vragen van PvdA-europarlementariƫr en milieuwoordvoerder Dorette Corbey.

Corbey is tevreden met het antwoord. "In Zeeland is de laatste tijd de indruk ontstaan dat ontpolderen een door Europa opgelegde verplichting is. Dat is onjuist. Er is genoeg ruimte voor alternatieve oplossingen. Het antwoord van de Commissie laat zien dat Nederland die ruimte niet goed benut heeft. Brussel kreeg onterecht de zwartepiet toegespeeld." Het antwoord van de Europese Commissie maakt duidelijk dat er zelfs nu nog ruimte is om met andere plannen te komen. Snelheid is wel geboden om bescherming van de natuur te garanderen.

De Westerschelde werd in 1995 verdiept om toegang tot de haven van Antwerpen te garanderen. In het kader van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn was het aan Nederland om het verlies aan natuurwaarden te compenseren. Het Zeeuwse provinciebestuur en de Nederlandse regering hebben voorgesteld om polders te ontpolderen om aan die compensatieverplichting tegemoet te komen.

Het doorsteken van Deltadijken en het afgraven van de hooggelegen polders ligt in Zeeland bijzonder gevoelig. Bovendien zijn de eeuwenoude Zeeuwse polders te beschouwen als historisch landschap. Het is goed dat nu glashelder is waar de politieke verantwoordelijkheid ligt, vindt Corbey.