CBS ondersteunt bij vereenvoudiging gemeentelijke verantwoording

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben een overeenkomst gesloten over de rol van het CBS in 'single information single audit' (sisa). Vanaf het jaar 2006 wordt met de invoering van sisa de verantwoording door gemeenten en provincies over de besteding van specifieke uitkeringen fors vereenvoudigd. Het CBS stelt de infrastructuur voor het digitaal ontvangen van bestanden van de lokale overheden beschikbaar. Tevens verzorgt het CBS (technische) controles op de data en de doorverzending van de verantwoordingsinformatie naar de vakdepartementen.

De betekenis van single information single audit

Het kabinet streeft ernaar om in de relatie tussen Rijk en medeoverheden meer te sturen op hoofdlijnen door onder meer het aantal specifieke uitkeringen te verminderen. Concreet is dit in het coalitieakkoord ingevuld door het aantal specifieke uitkeringen in deze kabinetsperiode te halveren.

In aanvulling hierop wil het kabinet de bureaucratische last voor gemeenten en provincies verminderen door de verantwoordings- en controle van specifieke uitkeringen te vereenvoudigen. De invoering van single information, single audit bij specifieke uitkeringen is hiervoor een belangrijk instrument. Het principe van single information, single audit wordt in 2006 ingevoerd voor 29 specifieke uitkeringen. Het streven is om vanaf het verslagjaar 2007 'sisa' voor alle specifieke uitkeringen te laten gelden.

Aansluiting op reguliere jaarrekening

Single information wordt toegepast op specifieke uitkeringen. Specifieke uitkeringen zijn gelden die door ministeries aan medeoverheden verstrekt worden voor specifieke doelen. De betreffende ministeries zijn verantwoordelijk voor de omvang, de verdeling over de lokale overheden en de inrichting van een specifieke uitkering.

Met sisa sluit het Rijk bij het vragen van informatie zoveel mogelijk aan bij de informatiebehoeften en verantwoordingsmomenten van gemeenten en provincies zelf. De reguliere jaarrekeningcontrole door de accountants van gemeenten en provincies is in principe genoeg voor het Rijk.

Gevolgen sisa voor lokale overheden

De nieuwe wijze van verantwoorden vergt in het aanvangsjaar wel eenmalig de nodige aandacht van gemeenten en provincies omdat de planning- en controlsystemen moeten worden aangepast aan de nieuwe verantwoordingssystematiek. BZK en het CBS ondersteunen de medeoverheden bij de implementatie van sisa door informatie te verschaffen via circulaires en op de websites www.minbzk.nl/sisa en www.cbs.nl/sisa.

Noot voor redacties (