Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07- 33

Nijmegen, 4 april 2007.

De wereld aan natuurbeheer op een DNA-chip

Biologen van de Radboud Universiteit zullen als eersten in de wereld DNA-chips gaan gebruiken om de oorzaken van het uitsterven van planten in versnipperde natuurgebieden te onderzoeken. Zij kunnen deze moderne, dure methode toepassen door een deze week door NWO verleende subsidie van 260 duizend Euro.

Biologen debatteren over de vraag of het verlies van soorten komt door de versnippering van het landschap en de bijbehorende inteelt, of dat het uitsterven van soorten voornamelijk is toe te schrijven aan de slechte bodem-, water- en luchtkwaliteit. Dr. Joop Ouborg, aanvrager van het project, motiveert het belang van dit onderzoekt: "De zorg voor onze natuur is een belangrijke, maar kostbare zaak. Zo kosten bijvoorbeeld natuurontwikkelingsplannen miljoenen Euro's. Je wilt dan natuurlijk wel weten of je dat geld op de meest efficiënte manier gebruikt."

Door deze door de stichting Aard-en Levenswetenschappen, een onderdeel van NWO, beschikbaar gestelde subsidie kan nu voor het eerst moderne genoomanalyse ingezet worden bij het onderzoek naar deze kwestie. Door het construeren van DNA-chips waarmee de activiteit van duizenden genen tegelijk kan worden onderzocht, kunnen de onderzoekers uitvinden welke genen betrokken zijn bij inteelt en uitsterven. Dit project concentreert zich op Duifkruid, een in Nederland bedreigde plantensoort van de rode lijst. De chips worden nu gemaakt, in het najaar, als het Duifkruid bloeit zal een junior onderzoeker beginnen met de chips toe te passen op verschillende populaties.

"Er is altijd een scheiding der geesten geweest," zegt Ouborg. "Veldbiologen zagen nooit veel in een moleculaire aanpak. Te technisch en te duur. Moleculair biologen vonden de ecologen maar softies, maar zij zien nu ook in dat hun genoomkennis veel meer waard wordt wanneer de functie van genen onder natuurlijke omstandigheden wordt onderzocht. Ecologen en moleculair biologen zoeken elkaar nu op. Van beide kanten krijg ik enthousiaste reacties op deze combinatie van onderzoeksgebieden." Het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit, waaraan Ouborg verbonden is, heeft van ecologische en evolutionaire genomics, zoals dit nieuwe veld genoemd wordt, een nieuw speerpunt gemaakt.

Noot voor de pers:

Informatie: dr. Joop Ouborg, tel. 024 2652470 of 06 20834700; Email j.ouborg@science.ru.nl

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda