Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse Wmo-raad van start

De heer A.R.J.M. van Huut, oud-wethouder voor onder andere Welzijn van de gemeente Gouda, is door het college van B&W benoemd tot voorzitter van de Zoetermeerse Wmo-raad. Daarnaast zijn ook de leden van deze brede participatieraad geselecteerd. De raad is een onafhankelijk adviesorgaan dat het college gevraagd en ongevraagd adviseert over het Zoetermeerse beleid voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze verplicht gemeenten om relevante maatschappelijke groepen bij nieuw Wmo-beleid te betrekken.

Speciale aandacht is er voor groepen voor welke het moeilijk is hun belangen en behoeften kenbaar te maken. Eén van de manieren om de groepen te betrekken bij het Wmo-beleid is via een participatieraad. In Zoetermeer bestaat deze raad uit maximaal zestien leden die groepen vertegenwoordigen uit de kring van lichamelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicapten, chronisch zieken, ouderen, psychische patiënten, mantelzorgers, vrijwilligers, jongeren, dak- en thuislozen, verslaafden en huiselijk geweld. Een selectiecommissie heeft de leden van de participatieraad geselecteerd op grond van verschillende criteria. Onder andere woonachtig in de gemeente Zoetermeer, beschikkend over voldoende affiniteit met de doelgroepen en begrip voor bestuurlijke en besluitvormingsprocessen.

Uit de in totaal 42 kandidaat-leden heeft een selectiecommissie vooralsnog dertien leden geselecteerd. Naar vertegenwoordigers voor de doelgroepen van psychische patiënten en verslaafden, wordt nog gezocht. Ook wordt gestreefd naar een vertegenwoordiger vanuit de jongeren.

Een overzicht van de leden van de Zoetermeerse Wmo-raad:


1. De heer H. Visser (uit de kring van lichamelijk gehandicapten)


2. Mevrouw N. Tjepkema-Hendrikse (uit de kring van lichamelijk gehandicapten)


3. De heer E.W.H. Kievit (uit de kring van verstandelijk gehandicapten)


4. De heer J. Spierenburg (uit de kring van verstandelijk gehandicapten)


5. De heer J. Uittenbogaard (uit de kring van chronisch zieken)


6. Mevrouw J. Ebben (uit de kring van chronisch zieken)


7. De heer A. van der Helm (uit de kring van ouderen)


8. De heer H.A.G. Kriek (uit de kring van ouderen)


9. Mevrouw C. Warmerdam-van der Ende (uit de kring van mantelzorgers)


10. Mevrouw Y. van Bink-Winterkamp (uit de kring van vrijwilligers)


11. Mevrouw J. Luiten (uit de kring van opvoeders)


12. De heer J.E. Bogaers (uit de kring van dak- en thuislozen)


13. De heer R. Goewie (uit de kring van slachtoffers van huiselijk geweld).