Gemeente Zandvoort


College overleeft aankoopdebat panden Middenboulevard

(04 april 2007)

Op dinsdag 3 april heeft de gemeenteraad vergaderd. Een vergadering die direct start met een toelichting van de Commissaris van de Koningin H. Borghouts op de procedure die dit najaar zal uitmonden in het aanstellen van een nieuwe burgemeester. Hij is speciaal naar Zandvoort gekomen om de raad te horen en in te lichten. Met enkele kritische vragen ontlokt hij een goede, aanvullende discussie over het profiel op grond waarvan de zoektocht naar burgemeesterskandidaten wordt uitgevoerd. Op de foto rechts: Harry Borghouts.

Maar er zijn meer zaken aan bod gekomen tijdens deze raadsvergadering, zoals de aankoop van het Van Fenemaplein 4-10 op de Middenboulevard en natuurlijk de daarmee samenhangende, ingediende motie van afkeuring. Het levert een felle discussie op over het handelen van het college. Nog een punt: wethouder Bierman hoeft zich het komende jaar nog niet in Zandvoort te vestigen. Hij krijgt dispensatie. De raad prijst zijn vakkundigheid, echter als projectwethouder Middenboulevard moet hij deze avond diep door het stof - de raad gaat akkoord met het voorstel om maar een beetje extra geld voor het Middenboulevardproject beschikbaar te stellen.

Journalistiek verslag
Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Voorzitter
In verband met het herstel van Burgemeester van der Heijden neemt Pim Kuijken het voorzitterschap van de raadsvergadering waar.

Op naar een nieuwe burgemeester
Burgemeester Van der Heijden heeft bij zijn herbenoeming in 2005 aangekondigd, per 1 augustus 2007 vervroegd uit te treden. Daarom zal een nieuwe burgemeester moeten worden gezocht. Een benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester begint met het vaststellen van een profielschets en het instellen van een vertrouwenscommissie. De Commissaris van de Koningin Harry Borghouts is aanwezig en licht de procedure toe. Daarna loopt hij de 'profielschets burgemeester' door en stelt een aantal vragen. Hij ontlokt er een leuke discussie mee.

De vragen:


- u benadrukt het nogal: maar hoe intensief wordt politiek hier in Zandvoort nu echt bedreven?
- hoe mediageniek moet deze man of vrouw wel niet zijn, gegeven uw opmerkingen in de profielschets en waar baseert u dat op?
- u wilt een flexibele man of vrouw die openstaat voor reflectie, maar u hoe open bent u zelf voor de reflectie van de burgemeester?
- wat bedoelt u precies met uw rechtlijnigheid, staat dat niet haaks op het eerdere profielkenmerken 'reflectie' en 'flexibiliteit'?
- u vraagt een vernieuwingsgezinde burgemeester maar bent u een vernieuwingsgezinde raad?
- is de door u opgenomen portefeuille de definitieve portefeuille van de nieuwkomer?

VVD-fractievoorzitter Fred Paap behandelt een voor een de vragen: 'Ja er is er druk want we willen met elkaar veel dingen bereiken en de toekomstige burgemeester heeft met de druk die dat veroorzaakt te maken. We merken dat Zandvoort in de belangstelling staat bij de media - we krijgen veel media over de vloer. De burgemeester krijgt met de pers te maken en moet daar goed mee omgaan. De raad staat zeker open voor reflectie. We spreken elkaar vaak aan op ons gedrag. En ja - we proberen ons als raad te verbeteren.'

'Met rechtlijnigheid, zoals verwoord in het profiel, bedoelen we vooral 'integer' en 'vasthoudend', specificeert Paap, om te vervolgen met: 'Iemand die hier graag burgemeester wil zijn moet de ontwikkelingen stimuleren.'

Met betrekking tot het laatste punt: 'We hebben in Zandvoort ervoor gekozen de politieke portefeuille-onderwerpen niet te beleggen bij de burgemeester. De wethouders dienen politieke verantwoordelijkheid af te leggen. Of we dat zullen veranderen? Ik heb liever dat de politieke onderwerpen niet bij de burgemeester terechtkomen. Hij is meer bestuurder dan dat hij politieke verantwoordelijkheid draagt.'

GBZ-fractievoorzitter mevrouw Joke Draijer benadrukt de grote behoefte aan een vernieuwingsslag die gemeenteraad en college samen moeten doorlopen. Zij refereert aan de jaren waarin zij politiek actief is en geeft aan dat zij kan beamen dat raad en college open met elkaar omgaan en regelmatig ervaringen met elkaar uitwisselen. Reflectie is een belangrijke component in de werkrelatie tussen raad en bestuur. Ook op het punt van elkaar aanspreken op het functioneren. 'Dat is nuttig en het werkt goed', aldus het raadslid.

PvdA-raadslid Stammis noemt het een gebrek dat in de profielschets niet goed beschreven staat wat de aard van het functioneren van het college is - zijn het 'teamplayers?'. Daarover staat niets vermeld en dat is een omissie, zo meent hij, want dat is een belangrijk voor kandidaten te weten. Daarnaast vraagt hij zich af of de portefeuille, zoals deze beschreven staat, wel aantrekkelijk genoeg is voor een ambitieuze kandidaat. Ook vindt hij het belangrijk dat de nieuwe burgemeester 'mensgericht' is, 'hij moet zich gemakkelijk onder de mensen begeven' en Stammis ziet graag een dynamische persoon, aantreden die midden in het leven staat.'

'Consequent vind ik toch wat beter op zijn plaats - rechtlijnig is in die zin bedoeld, en zeker niet star', aldus Carl Simons OPZ-fractievoorzitter, ook hij heeft duidelijk behoefte dit begrip beter te omschrijven. Hij herhaalt dat het niet de bedoeling is een portefeuille in handen te geven waarvan onderwerpen politieke verrekening en verantwoording met zich meebrengen. Simons schaart zich achter de observaties van raadslid Paap. 'Burgers zijn zeer betrokken en laten van zich horen als het over aansprekende onderwerpen gaat.'

CDA-raadlid De Roode onderschrijft het belang van reflectie en elkaar aanspreken op het functioneren. 'Dat gebeurt - in die sfeer werken raad en bestuur met elkaar.'

De profielschets wordt aangenomen

Verordening op de vertrouwenscommissie en benoeming leden vertrouwenscommissie Er kan aan de vertrouwenscommissie, zo vindt de raad na enige discussie, gerust een collegelid worden toegevoegd, dat de vertrouwenscommissie ondersteunt als adviseur. De raad neemt het raadsvoorstel aan en benoemt daarmee de volgende raadsleden tot lid van Vertrouwenscommissie burgemeestersbenoeming 2007:
- F.J.F. Paap,

- C.R. Simons,

- W. Kuijken,

- J.C.M. Draijer,

- G.J Bluijs,

- W.O. Paap en

- C.T.L van Deursen.

Wilfred Tates is het collegelid dat is toegelaten als adviseur van de commissie.

Op de foto: (v.l.n.r.) de raadsleden Gijs de Roode, Belinda Göransson en Bruno Bouberg-Wilson controleren de uitgebrachte stemmen.

Poststukken
Er is een aantal brieven binnengekomen die kort besproken worden. Bij een paar leiden de vragen tot interessante beantwoordingen.

Zo bevraagt CDA-raadslid De Roode of er sprake is dat bij het strand van Bloemendaal aan Zee vervroegd zandopspuitingen plaatsvinden - en waarom gebeurt dat bij het Zandvoortse naaktstrand niet? Verantwoordelijk wethouder Tates meldt dat hij slechts weet dat pas in 2008 bij het Bloemendaalse strand zandsuppletiewerkzaamheden plaatsvinden. 'Het is maar net wat u vroeg noemt.' Bloemendaal krijgt geen voorrangsbehandeling.

Tevens meldt wethouder Tates dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing van het eigendomsvraagstuk inzake grond bij het Stationsplein. De wethouder wil er niet al te veel over kwijt, maar stelt een oplossing in deze slepende juridische kwestie in het vooruitzicht.

Vaststellen notulen
Ook bij dit agendaonderdeel enkele informatieve opmerkingen.

Wethouder Toerisme en Economie Tates meldt dat de VVV zijn website heeft vernieuwd. De ontevredenheid aan de zijde van het college neemt af naarmate deze vernieuwde website beter draait.

Tevens meldt wethouder Tates dat er achter de schermen druk gewerkt wordt om zomer 2007 de TukTuks wederom te laten rijden in Zandvoort. Provincie Noord-Holland en stichting Strandbus zijn hierover met elkaar in overleg, zo zegt de wethouder.

Hamerstukken
Aangenomen worden:

-Verordening rechtspositie wethouders, raadsleden en commissieleden 2006-2
-Vaststelling controleprotocol accountantscontrole 2006
-Wet inburgering

Nota Woonvisie
Nota Wonen in Zandvoort - Woonvisie Gemeente Zandvoort tot 2015. De raad heeft veel waardering voor de nota. Er is een VVD-amendement. Raadslid Drommel licht het toe. Het gaat de VVD om het expliciet bepalen van het maken prestatie-afspraken met EMM over jongerenhuisvesting en starterswoningen.

'Uw amendement heeft me verbaasd'. De verantwoordelijk wethouder Toonen ontraadt het dan ook. 'Het gaat over één van de vele zaken. Ook de andere in de nota genoemde problemen verdienen alle aandacht. Bovendien wordt het maken van prestatieafspraken expliciet benoemd in de nota, het is dus niet nodig om dat nog een keer extra te bepalen voor één van de thema's. Stel nu de visie vast en dan gaan wij de boer op - alle relevante partijen zullen we benaderen om er de prestatieafspraken mee te maken. Dat moet u nu niet koppelen aan de visie. '

De VVD wijzigt het amendement. Het college krijgt expliciet de opdracht prestatieafspraken te maken met derden, op basis van de woonvisie.

Ook het gewijzigde amendement is volgens de wethouder overbodig - 'Het voegt niets toe. Ik ontraadt het u ten sterkste.' GBZ, PvdA, SP en het CDA zitten ook op die lijn. 'U heeft wel heel weinig vertrouwen', sneert GBZ-raadslid Draijer richting de Zandvoortse liberalen.

Het gewijzigde amendement wordt niet aangenomen.
Vervolgens neemt de raad het voorstel aan, voluit: 'Nota Wonen in Zandvoort - Woonvisie Gemeente Zandvoort tot 2015'.

Uitbreiding trouwen
Uitbreiding trouwen/registreren partnerschap op locatie, zoals het voorstel volledig luidt. Voor het gemak spreekt de raad kortweg over 'trouwen'.

Er zijn twee amendementen:

-één van de VVD - ook op zondag op elke locatie én in het Raadhuis en
-één van GroenLinks - op elke gelegenheid en de kosten daarvoor doorberekenen, opdat het kostendekkend is.

PvdA-raadslid Stammis betrekt het aspect van de werkdruk voor de ambtelijke organisatie in de discussie. De partij komt terug op zijn eerdere standpuntbepaling. 'De uitbreiding naar alle locaties en de uitbreiding naar de zondag vinden we niet wenselijk vanwege de werkdruk en de consequenties voor het gemeentepersoneel.'

GBZ-raadslid mevrouw Draijer veegt dit van tafel: 'In het zwembad, in hun eigen tuin of op het Kraansvlak - wat maakt het uit waar mensen trouwen willen, zolang je tarief maar kostendekkend is. Zorg er voor dat we als gemeente goed inspelen op de wensen van mensen. En beperk je niet van tevoren.' VVD-raadslid Drommel sluit zich hierbij aan.

Wethouder Tates legt uit dat in een kleine ambtelijke organisatie het personeelsaspect zwaar weegt. De mensen die het trouwen verzorgen en begeleiden dienen gecompenseerd te worden voor hun zondagwerk. 'Die mis je dan op doordeweekse dagen.' Daarnaast is er vaak op een zomerse zondag wat te beleven in Zandvoort. 'Hoe stem je deze drukte af met de drukte van een trouwerij. Dat botst.' Hij ontraadt het 'zondagamendement'. Ook de motie van GroenLinks ontraadt hij.

Een kleine wijziging volgt. De VVD vraagt daarop het college om te komen met een voorstel waarin het college aangeeft op welk beperkt aantal zondag er getrouwd kan worden. De wethouder zegt dit toe. Hij zal de werkeenheid Burgerzaken vragen een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om op enkele zondagen per jaar in Zandvoort te trouwen.

De VVD-trekt daarop zijn amendement in.
GroenLinks handhaaft zijn amendement. Het GroenLinks-amendement wordt aangenomen. Het geamendeerde raadsvoorstel wordt aangenomen - dus trouwen op elke gelegenheid met kostendekkende tarieven. De raad krijgt van het college het nadere onderzoek toegezegd.

Woonplaatsverplichting wethouder M. Bierman
Er speelt zich een mooi debatje af. Oppositiepartij CDA vindt de onderbouwing van coalitiepartij OPZ onvoldoende - de wethouder is een 'OPZ-wethouder', noot red. 'U bepleit ontheffing, maar met uw motivatie bekent u toch wel weinig kleur. U heeft de bijzondere omstandigheden niet echt expliciet genoemd. Staat u wel achter hem?' Het CDA heeft met een amendement de bijzondere omstandigheden wel scherp opgesomd. Een ware lofzang: 'De goede capaciteiten, zijn expertise, vooral op RO-gebied, zijn inzet, zijn betrokkenheid bij het Middenboulevardproject, waarover de wethouder verantwoording moet afleggen in de raad van 8 mei aanstaande en de continuïteit van het bestuur.'

SP-raadslid W. Paap stelt kort en bondig: 'Het is van OPZ een slap verhaal'

Ook VVD-fractievoorzitter Paap vindt dat OPZ het herbenoemingsvoorstel onvoldoende onderbouwt. Hij licht het VVD-amendement toe en meldt dat de VVD het CDA-amendement steunt. Uiteindelijk worden beide amendementen gecombineerd. OPZ-fractievoorzitter Carl Simons zegt dat hij goed leven kan met het gecombineerde amendement.

VVD-Raadsleden Göransson en Kramer komen met een stemverklaring. Beiden vinden ten principale dat een wethouder in de plaats moet wonen waar hij wethouder in is. De amendementen worden aangenomen en vervolgens wordt het geamendeerde raadsvoorstel aangenomen. Wethouder Bierman kan in Amsterdam blijven wonen en het komend jaar ook wethouder in Zandvoort blijven.

Toekenning middelen Middenboulevard
Het college wilde aanvankelijk een groot krediet voor het Middenboulevardproject -zo'n half miljoen euro. Dat bleek politiek niet haalbaar. 'En dan gaan we naar de volgende goede optie'. Wethouder Bierman benadrukt dat de projectorganisatie volop bezig is met de voorbereidingen - kaderstellend en randvoorwaardelijk. 'We willen goed beslagen ten ijs komen en u goede informatie geven. Geef ons tot 8 mei voldoende geld opdat wij verder kunnen met het verder brengen van het project. Na 8 mei kom ik bij u terug met een nieuw verzoek om een krediet aan te vragen.'

Met een amendement stellen de Zandvoortse liberalen voor om tot 10 mei 2007 een extra krediet van ¤ 91.250,- beschikbaar te stellen voor het Middenboulevardproject. Op 8 mei bespreekt de raad het raadsbesluit Bestemmingsplan Middenboulevard. Daarna kan de raad een nieuw besluit over de verdere financiering nemen.

De wethouder is tevreden met dit amendement.

Mevrouw Draijer (GBZ): 'De raad wil veel - maar verbindt daar geen conclusies aan. Iedere ondernemer weet 'de kost gaat voor den baat uit'. Als je op deze manier werkt dan ben je niet ondernemend en als je op deze manier je greep op het project wilt houden dan is dat een heel slechte zaak. Je zult het maar voor je kiezen krijgen.'

PvdA-raadslid Kroonsberg: 'Ik vind het allemaal zo knullig. Een fooi' - Ongekend hard attaqueert hij het OPZ-raadslid Bouberg-Wilson 'Het moet toch gezegd worden - u bent toch belanghebbende en u zit steeds maar de voortgang op te houden.' Het OPZ-raadslid tekent hiertegen protest aan en eist dat Kroonsberg zijn woorden terugneemt, wat deze overigens niet doet.

Het VVD-amendement wordt in stemming gebracht. PvdA-raadslid Kroonsberg legt een stemverklaring af: 'Ik ben principieel tegen deze manier van financieren. Ik heb daar gewetensbezwaren tegen.' Mevrouw Draijer (GBZ), de heer Stammis en de heer W. Paap (SP) zijn tevens tegen.

Het amendement wordt aangenomen.

Aankopen individuele noodgevallen Middenboulevard
Het gaat daarbij met name om het Van Fenemaplein 4 - 10. Een zaak die verschillende emoties losmaakt: afkeuring over de manier het college heeft gehandeld en (ondanks de ontevredenheid) pragmatisme (gebaseerd op begrip), terug te vinden in respectievelijk een CDA-motie en een VVD-amendement.

Zaak is dat men raadsbreed vindt dat het college ongelukkig heeft geopereerd. OPZ-raadslid Bouberg-Wilson nuanceert en geeft aan dat hij wel begrijpt waarom het college heeft gehandeld zoals het heeft gehandeld. 'Het was nodig - er was een zekere urgentie. Het college heeft gehandeld en is helaas niet vooraf naar de raad is gekomen.'

Wethouder Toonen, financiën, geeft aan dat het aankopen van het desbetreffende pand terdege past in de afspraken. Ook wethouder Bierman geeft aan dat het noodzakelijk was het pand aan te kopen, 'want het was ook een noodgeval'. Hij ontraadt met klem het VVD-amendement. Dat zet de deur open voor 'gevallen buiten het Middenboulevardgebied - koppel de financiering van de aankoop van dit pand daarom aan het garantieplan. Daar hoort het in thuis en daar past de financiering ook in.' De projectwethouder geeft aan dat het college, in de haast, niet helemaal correct heeft gehandeld.

VVD-raadslid Kramer betwist dat Van Fenemaplein 4-10 een schrijnend geval is en dat de aankoop op grond daarvan te rechtvaardigen is. Hij kapittelt de gang van zaken. De VVD stelt voor een bedrag van ¤ 250.000 beschikbaar te stellen uit de Algemene Reserve voor de aankoop van het pand Van Fenemaplein 4-10. Hij is aanvankelijk niet bang voor een precedentwerking. SP-fractievoorzitter W. Paap sneert: 'zeg 'ns: hoe word je eigenlijk een schrijnend geval?'

Er volgt een schorsing - erna blijkt dat de VVD bereid is om de overwegingen bij het amendement aan te passen, en wel zo, dat de door de wethouder gevreesde precedentwerking wordt voorkomen. De raad stemt in met dit amendement en neemt vervolgens het geamendeerde raadsvoorstel aan.

Het CDA dient een motie van afkeuring in. De SP, GroenLinks en GBZ steunen deze motie. De motie wordt niet aangenomen.

Zorg aan Zee
CDA en PvdA hebben een motie ingediend waarmee ze het college oproepen om zich actiever op te stellen inzake het Zorg aan Zee-project. Het gebrek aan voortgang frustreert beide raadsleden. Op verschillende momenten in het verleden heeft de raad aangedrongen op de realisatie van dit woonproject in het centrum van Zandvoort, dat een appartementencomplex behelst voor 8 mensen met een geestelijke handicap, verenigd in de Vereniging Zorg aan Zee. Andere partijen steunen de motie, maar vragen naar de rol van de gemeente. Wethouder Toonen beschouwt de motie als een steuntje in de rug bij de pogingen op de betrokken partijen om de tafel te krijgen De motie wordt dan ook aangenomen.

Geheimhouding
Na een beraadbeslaging achter gesloten deuren besluit de raad de opgelegde geheimhouding op de informatie over de exploitatie van het gebied Middenboulevard te bekrachtigen.