Politie Groningen

Trio verantwoordelijk voor 47 zaken

Stadskanaal, 04-04-2007 o De politie heeft met de aanhouding van drie personen bijna vijftig zaken in Stadskanaal opgelost. De 18-jarige verdachten uit Stadskanaal zijn verantwoordelijk voor brandstichting, diefstal, bekladding en vernielingen. De strafbare feiten vonden plaats in 2006. Hoewel de verdachten, twee jongemannen en een jonge vrouw, eind vorig jaar zijn aangehouden, heeft de politie deze week het onderzoek af kunnen ronden. Reden hiervoor is dat de laatste weken alsnog diverse zaken gelinkt konden worden aan de verdachten.

Brandstichting

Hoewel de Knoalsters verdacht worden van diverse strafbare feiten, zijn het met name de brandstichtingen die voor onrust zorgden. Zo ging het trio met enige regelmaat op pad om coniferen in brand te steken. Hierdoor werd vaak ook schade aangericht aan nabij gelegen schuren en carports.

Aangiftes

De verdachten hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor 47 zaken. De politie heeft echter van 36 zaken aangiftes binnen. Het trio verklaarde onder andere een fiets te hebben gestolen, een inbraak te hebben gepleegd in een winkel aan de Vlaanderenlaan en een ruit van het Pagecentrum te hebben vernield. Hier zijn geen aangiftes van bekend. Ook zeiden de drie dat ze autos zouden hebben beklad. Hiervan is ook bij de politie niets bekend.

Motief

Tijdens het onderzoek is niet geheel duidelijk geworden wat het motief is van de verdachten. Grotendeels verklaarden de twee jongemannen en de jonge vrouw dat het om sensatie ging en dat men zich verveelde. Het totale schadebedrag is niet duidelijk, maar zal in de duizenden euros lopen. De Knoalsters zijn onder schorsende voorwaarden op vrije voeten gesteld, maar zullen zich op een later moment juridisch moeten verantwoorden.