Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 april 2006

Utrecht scoort meeste toekenningen VENI-subsidies

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 17 Utrechtse wetenschappers een VENI-subsidie toegekend. Hiermee scoort de Universiteit Utrecht de meeste toekenningen en behaalt zij 19% van het totale aantal van 91 VENI-toekenningen in deze ronde.

De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Elke VENI-laureaat krijgt maximaal 208.000 euro. De subsidie biedt VENI's de mogelijkheid om drie jaar lang onderzoek te doen en hun ideeën verder te ontwikkelen. De NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie en de universiteit draagt ruim dertig procent bij.

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 9300, perscommunicatie@uu.nl.

Utrechtse VENI-toekenningen

Deformation and anisotropy in the deep upper mantle and continental subduction zones: a study of Norwegian ultra-high pressure peridotites

Dr. A. (Auke) Barnhoorn, Geowetenschappen - Structurele Geologie

Geologische processen actief aan het aardoppervlak worden aangedreven door bewegingen in de diepe delen van de aarde. Onderzoekers gaan die bewegingen analyseren door gesteenten afkomstig van 390 km diepte (de diepst bekende gesteenten nu aan het aardoppervlak) in detail te bestuderen.

Communicatie in het beenmerg

Dr. M. (Miranda) Buitenhuis, UMCU - Immunologie

Bloedcellen ontstaan in het beenmerg door uitrijping van bloedstamcellen. Om gedurende het hele leven van een mens voldoende bloedcellen aan te kunnen maken is een goede regulatie van dit proces van belang. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe beenmergcellen communiceren met bloedstamcellen en hoe deze communicatie de ontwikkeling van bloedcellen beïnvloedt.

Gromov-Witten potentials via l-stable curves

Dr. A. (Alessandro) Chiodo, Wiskunde

The proposal targets Gromov-Witten potentials, important invariants in geometry originally motivated by physics. Our recent results on l-stability allow a new effective line of approach for GW calculations in two major research areas: orbifold GW theory and r-spin GW theory.

New gravity theories vs. Einstein

Dr. J.J. (Joe) Henson, Institute of Theoretical Physics

Hoe kunnen we er zeker van zijn dat een nieuwe theorie over de natuur klopt? Zo'n theorie moet op zijn minst alle succesvolle voorspellingen van aanvaarde theorieën omvatten. Dit project toetst een nieuwe quantumzwaartekrachttheorie door die op elementaire punten met de theorie van Einstein te vergelijken.

Zout buiten de deur houden

Dr. K. (Klaartje) Houben, NMR-spectroscopie

Planten houden niet van zout want dat hindert hun groei. Eiwitten in het celmembraan zorgen ervoor dat er niet te veel zout de plantencel ingaat. De onderzoekers bestuderen de driedimensionale structuur van deze membraaneiwitten om te begrijpen hoe ze functioneren.

Het interactienetwerk van regulerende genen

Dr. P. (Patrick) Kemmeren, UMC Utrecht - Fysiologische Chemie

Regulering van genexpressieniveaus is essentieel voor veel taken in de cel. Kemmeren gaat dit systematisch bestuderen door de verschillende genen, betrokken bij deze regulering, te veranderen. Hierdoor wordt inzicht verkregen in de rol en onderlinge samenhang van de genen.

Algebraïsche methoden in niet-lineaire modellen

Dr. A.V. (Arthemy) Kiselev, Wiskunde

Hamiltoniaansche differentiaalvergelijkingen worden bestudeerd en opgelost met behulp van meetkundige methoden. We zullen een algebraïsche theorie construeren die niet alleen alle belangrijke systemen bevat, maar ook nieuwe modellen in de mathematische- en theoretische natuurkunde genereert.

Zuurstofloos leven in de zeebodem

Dr. A.M. (Sandra) Langezaal, Geowetenschappen Stratigrafie en Paleontologie Kleine schelpdiertjes die in de zeebodem leven, foraminiferen, hebben geen zuurstof nodig, maar gebruiken nitraat. Biogeologen gaan het proces achter deze bijzondere ademhaling onderzoeken. Daarnaast wordt onderzocht of deze diertjes een rol spelen in de voor het klimaat belangrijke stikstofcyclus.

Amygdala - de kern van alcoholisme?

Dr. H.M.B. (Heidi) Lesscher, UMCU - Farmacologie en Anatomie

Hoe ontstaat alcoholisme? In deze studie wordt de amygdala, een hersengebied belangrijk voor emoties én alcoholisme, onder de loep genomen. Onderzocht wordt welke moleculair mechanismen in de amygdala door alcoholgebruik ingeschakeld worden en hoe specifieke genen bijdragen aan het ontstaan van alcoholisme.

Printen van levend kraakbeen

Dr.ir. J. (Jos) Malda, UMC Utrecht - Orthopedie

Beschadigingen van gewrichtskraakbeen genezen niet vanzelf. De onderzoekers willen kraakbeencellen van de patiënt isoleren en deze buiten het lichaam tot groei aanzetten. Met deze cellen en een speciaal hiervoor ontwikkelde printer wordt natuurlijk kraakbeen nagemaakt waarmee beschadigingen hersteld kunnen worden.

A case for case

Dr. M. (Marijana) Marelj, Letteren, UiL OTS

Natuurlijke taal zorgt voor een systematische afbeelding tussen vorm en interpretatie. Het is een wijd verspreide eigenschap van talen dat zij een vorm van naamvalssysteem hebben. Aangezien naamval wijd verspreid is over talen moet het een rol spelen in de interpretatie. Het doel van het project is te verklaren hoe deze bijdrage tot stand komt.

Hybride antibiotica gericht tegen resistente bacteriën

Dr. N. (Nathaniel) Martin, Scheikunde

Terwijl resistente bacteriën een almaar grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormen komen steeds minder nieuwe antibiotica beschikbaar. Hier worden hybride antibiotica ontwikkeld die gunstige eigenschappen van meerdere antibiotica combineren. Deze hybriden kunnen worden ingezet tegen de beruchte ziekenhuisbacteriën, de 'superbugs'.

Een zieke lever door zwangerschap?

Dr. S.W.C. (Saskia) van Mil, UMCU - Metabole en Endocriene Ziekten


1 op 150 vrouwen heeft een slecht functionerende lever tijdens de zwangerschap. Dit heeft ondraaglijke jeuk tot gevolg, maar ook de kans op dood-/vroeggeboorte van het kind. Met dit onderzoek willen we leren begrijpen waarom sommige vrouwen deze aandoening ontwikkelen.

Challenge the most extreme magnets of the Universe

Dr. N. (Nanda) Rea, Natuur- en Sterrenkunde

'Magnetars' are neutron stars with a magnetic field 10,000,000 times stronger than what we can produce in the laboratories on Earth. This research is aimed at unveiling why they are such strong X-ray emitters and test the physics we cannot test anywhere else.

De kleinen beheersen de groten

Dr. H. (Holger) Rehmann, UMC Utrecht

De cellen van het menselijke lichaam communiceren met behulp van kleine moleculen, die aan grote eiwitten binden en op deze manier de activiteit van de eiwitten controleren. Dit project analyseert de structurele basis van zulke bindingen.

Verbeteren van beloop na hersenbloeding

Dr. I.C. (Irene) van der Schaaf, UMC Utrecht - Radiologie

Een hersenbloeding tussen de hersenvliezen heeft een heel slecht beloop. Met dit onderzoek maken de arts-onderzoeker een stap om dit beloop te verbeteren. Met behulp van CT en MRI scantechnieken wordt de ontstaanswijze van de grootste complicatie (namelijk een herseninfarct) van de hersenbloeding ontrafeld. Vervolgens wordt er een test ontwikkeld om deze complicatie aan te tonen en het behandeleffect te monitoren.

Broeikasrampen in het verleden

Dr. A. (Appy) Sluijs, Palaeo-ecologie

Tussen 60 en 50 miljoen jaar geleden waren drie periodes van 'Global Warming' door snel stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer, vergelijkbaar met de huidige trend. Om toekomstvoorspellingen te verbeteren, bestuderen de onderzoekers hoe deze broeikasrampen het klimaat toen veranderden.