Dienstenbond CNV

Nieuws

CAO-overleg Rabo van start

4 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: i.wiersinga

Het CAO-overleg is voor de Rabo-CAO is van start gegaan met het toelichten van de voorstellen door CNV Dienstenbond, haar collega-vakorganisaties en Rabo. Tevens is het advies van de studiewerkgroep inzetbaarheid aangeboden aan CAO-partijen.

Rabo wil commercieel succesvoller zijn tegen lagere kosten, de samenwerking binnen de organisatie verbeteren en internationale activiteiten uitbreiden. Rabo geeft aan dat de markt in beweging is en dat het ook gevolgen heeft voor de manier waarop zij naar arbeidsvoorwaarden wil aankijken. Zij wil toe naar een kader-CAO, waarin doelen worden geformuleerd en waarin minder met regels wordt gewerkt. Dat sluit ook aan bij het door Rabo gewenste slimmer werken.

Voor de CAO 2007 wil zij afspraken over een gemiddelde arbeidsduur en minder nadruk op vaste rooster. Zij wil meer flexibiliteit in de werktijden. Zij wil geleidelijk toegroeien naar een model waarin medezeggenschap, leidinggevende en medewerker de ruimte krijgen om dit te regelen. Concreter kon Rabobank daar niet over worden.

Voor wat de beloning betreft wil Rabo uitbreiding van variabele beloning. Tevens wil zij behoedzaam omgaan met collectieve verhogingen in het retailbedrijf van de bank. Wat dat betekent voor de CAO 2007 bleef onduidelijk.
Rabo wil ook vereenvoudiging van de CAO en dus een onderzoek naar mogelijkheden van de regulering, dus regelen op lokaal niveau. Daarmee wil zij beginnen door in de komende CAO overbodige teksten te schrappen of naar het HR-portaal te verplaatsen.

Rabo wil rust en dus een CAO voor 2 jaar afspreken. Rabobank werd ondanks herhaald aandringen niet duidelijker over wat zij nu precies in de CAO voor 2007 wil hebben. Afgesproken is dat bij de volgende onderhandelingsronde meer duidelijkheid komt. Wij zullen dan ook alle onderwerpen bespreken, zowel van werkgeverszijde als van de zijde van CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties, zodat wij inzicht hebben over de onderhandelingen.

In de huidige CAO staat de afspraak, dat er gestudeerd zal worden over het onderwerp inzetbaarheid. Dat is het afgelopen jaar gebeurd. Rabo, de medezeggenschap, CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties hebben gezamenlijk een advies geschreven aan CAO-partijen. Al heel snel, na diverse gesprekken in de organisatie met zowel medewerkers als managers, kwamen wij tot de conclusie dat inzetbaarheid niet leeft bij u en uw collegas, maar ook niet bij uw managers. Terwijl de wereld snel veranderd is het voor de meerderheid van uw collegas en de managers geen reden om te zorgen dat je aan het werk blijft. De werkgroep was unaniem van mening dat er wel aandacht geschonken moet worden aan dit onderwerp, zowel in het bedrijf zelf als in de CAO.

Het advies van de studiewerkgroep bevat voorstellen over 4 onderwerpen:

* het gesprek tussen manager en medewerker. Ons is gebleken dat dit niet goed gaat. Terwijl dit juist het uitgangspunt zou moeten zijn om inzetbaarheid te bevorderen. Het POP-instrumentarium is hier goed voor, maar wordt onvoldoende gebruikt. De werkgroep doet aanbevelingen om dit te verbeteren.
CNV Dienstenbond heeft niet voor niets het CAO-voorstel gedaan om inzetbaarheid verplicht onderdeel te laten zijn van het gesprek tussen manager en medewerker. En u herkent zich daar kennelijk in, want dit voorstel werd massaal gesteund;

* personeelsontwikkeling en beleid. De werkgroep heeft een aantal praktische voorbeelden uit de praktijk gevonden en stelt voor deze aan iedereen kenbaar te maken;

* de vereveningsregeling arbeidsmobiliteit. Er komt als het ware een potje om de overgang van de ene naar de andere bank mogelijk te maken. Hierover gaan we in het CAO-overleg onderhandelen;
* de werkgroep stelt voor dat demotie een van de vele instrumenten zal zijn om inzetbaarheid te bevorderen. Ook hierover zal onderhandeld worden.

Op 5 april 2007 praten wij weer verder. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl)