Dienstenbond CNV

Nieuws

Afbouw Ploegentoeslag EGA gaat niet volgens cao

4 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: a.bulsink

Afgelopen week heeft CNV Media gesproken met uw werkgever over de afbouw van de ploegentoeslag van de ex-Tijl medewerkers. Uitkomst van dit overleg is dat er een verschil van inzicht bestaat tussen uw werkgever en de bonden over wat er precies in de cao staat.

Afbouw ploegentoeslag
Ongeveer anderhalf jaar geleden is er een groep werknemers overgegaan van Tijl naar Ega. Bij Tijl werkten deze mensen in drieploegendienst. Bij EGA hebben deze werknemers vervolgens van half november tot 1 januari 2006 in tweeploegendienst gewerkt. Daarna zijn ze weer in drieploegendienst gaan werken, en EGA wil dit nu weer terug brengen naar tweeploegendienst.
Volgens de cao Grafimedia is het zo dat men bij een overgang van drie- naar tweeploegendienst recht heeft op een afbouw van de ploegentoeslag. Hoe langer men in drieploegendienst gewerkt heeft, hoe langer men recht heeft op afbouw. De directie van EGA stelt dat de betreffende werknemers sinds januari 2006 in drieploegendienst werken. Volgens EGA hebben deze werknemers ruim een jaar in drieploegendienst gewerkt en recht op een beperkte afbouw.

Zienswijze CNV Media
Veel voormalige werknemers bij Tijl hebben jaren in drieploegendienst gewerkt. Volgens CNV Media hebben deze mensen dan ook recht op een lange afbouw van hun ploegentoeslag. Een onderbreking van zes tot acht weken waarin men tweeploegendienst heeft gelopen is naar onze mening onvoldoende om te stellen dat deze mensen dus maar één jaar drieploegendienst gedraaid hebben. Bovendien hadden de betreffende werknemers naar onze mening reeds bij de eerste overgang van drie- naar tweeploegendienst recht op afbouw, die zij toen niet gekregen hebben.

Overleg bonden en werkgever
CNV Media heeft overleg gehad met EGA over deze kwestie. Dit overleg heeft helaas niets meer opgeleverd dan de constatering dat EGA en de vakbonden het niet eens zijn over de uitleg van de cao. Binnen de Grafimedia bestaat er een commissie waar bonden en werkgevers naar toe kunnen stappen als zij het niet eens kunnen worden over de uitleg van de cao: de Commissie Interpretatie en Dispensatie. Uw werkgever heeft voorgesteld om deze kwestie aan de commissie voor te leggen. Wij hebben met uw werkgever afgesproken om de uitspraak van de commissie af te wachten, voordat wij de zaak aan de rechter voorleggen.

Werknemers Apeldoorn
We hebben gehoord dat er ook in Apeldoorn sprake zou zijn van een korte onderbreking in het werken in drieploegendienst. Het kan dus zo zijn dat ook hier de cao niet goed (in onze ogen) wordt nageleefd. Om vast te stellen of dat het geval is, hebben we echter meer informatie nodig en die informatie moet u ons geven. Denkt u dus dat ook u recht hebt op een langere afbouw dan op dit moment wordt voorgesteld, laat het ons weten.

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info? Neem dan contact op met uw bestuurder Aletta Bulsink Tel 055 577 26 40 of per e-mail: a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl