Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vlees en vis (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

4 april 2007
------

Bond peilt actiebereidheid in de vleessector

CNV Vlees en vis peilt volgende week tussen 10 en 12 april de actiebereidheid bij zijn leden. De bond gaf de vleeswerkgevers vorige week een eindbod voor de Vleessector-cao (10.000 werknemers), maar inmiddels hebben zij het door de bond gestelde eindbod afgewezen.

Werknemers van het bedrijf Beusmeat in Leek worden morgen aan de poort geïnformeerd over de op handen zijnde actievergaderingen.

De bond legde het eindbod neer, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao na zes bijeenkomsten op niets uitliepen.

"Het lijkt erop dat werkgevers pas willen praten over een cao als eerst de overwerkafspraken voor de zaterdag worden verslechterd", aldus onderhandelaar Van de Veen.

Daarnaast wil de bond een loonsverhoging van 3 procent, terwijl werkgevers niet verder willen gaan dan 2 procent.

Maar de bond steekt in op kwalitatieve verbeteringen. "Wij willen inkomenszekerheid organiseren voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, vanaf het derde ziektejaar. Zo willen we dat de werkgever, tot 35 procent arbeidsongeschikt personeel in dienst houdt tegen 90 procent van het loon. Voor 35 - 80 procent arbeidsongeschikten moet een WGA-verzekering wordt ingericht waarvan de premie 50/50 wordt gedeeld door werkgever en werknemers."

CNV Vlees en vis wil zoals gesteld door van de Veen dat de werkgevers de huidige zaterdagregeling, inclusief die van de toeslagen, ongemoeid laten. De werkgevers willen een verdubbeling (naar 26) van het aantal zaterdagen dat jaarlijks kan worden ingeroosterd. De huidige cao geeft al genoeg mogelijkheden aan werknemers om vrijwillig vaker op zaterdagen te kunnen werken. Maar werknemers willen niet verplicht worden om meer zaterdagen te moeten werken tegen een lagere vergoeding. Werkgevers willen de toeslag verlagen van 37,5 procent naar 20 procent.

En CNV Vlees en Vis wil dat het overwerk berekend wordt over een periode van 4 weken en niet over een periode van 13 weken. Van de Veen: "Zo moeten overuren sneller worden uitbetaald. "

Verder wil de bond een jaarlijks persoonlijk opleidingsbudget van 750 euro per medewerker.

En moet gelijk werk, gelijk worden beloond, zo stelt CNV Vlees en vis. Uitzendkrachten of 'ingevlogen' buitenlands personeel moeten langs dezelfde loonlat worden gelegd als hun Nederlandse collega's en vaste werkkrachten. Hiervoor stel de werkgevers in de vleessector aansprakelijk.

Voor nadere informatie

* Frans van de Veen, CNV-onderhandelaar Vlees en vis: 030 - 751 15 59 of 06 - 5160 1965;
* Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV BedrijvenBond: 030 - 751 15 47 of 06 - 22 39 29 64. CNV BedrijvenBond, omdat het mensen raakt
www.cnvbedrijvenbond.nl

De CNV BedrijvenBond heeft een nieuw hoofdkantoor in Utrecht.

Samen met CNV Onderwijs, CNV Jongeren en de CNV Vakcentrale zijn we nu in één, nieuw pand gehuisvest.

Ons nieuwe adres en telefoonnummer zijn:

Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht

Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Telefoon: 030 - 751 10 07

E-mail: info@cnv.net