Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (4/4)

TILBURG, 4 april 2007

Verdachte beroving Spoordijk na verhoor weer vrijgelaten

BERKEL-ENSCHOT: De politie heeft maandagavond tijdens een postactie omstreeks 23.30 uur op de Spoordijk in verband met de aldaar gepleegde straatroven een 22-jarige man uit Oisterwijk gearresteerd. De verdachte werd in verzekering gesteld. Na verhoor en verder onderzoek werd de Oisterwijker echter gisteren aan het eind van de middag weer in vrijheid gesteld. Er zijn uit het vervolgonderzoek geen concrete aanwijzingen naar voren gekomen dat de verdachte bij de straatroven betrokken is geweest.

Agenten in burger waren maandag vanwege het hoge aantal straatroven aan het posten op en rondom de Spoordijk. Omstreeks 23.00 uur zagen zij een man fietsen die vrijwel volledig aan het door slachtoffers opgegeven signalement voldeed. Zijn postuur, lengte, haar en huidskleur kwamen overeen. Ook het gegeven dat de man een fiets als vervoermiddel had klopte. Toen de man de agenten passeerde keek hij hen opvallend aan. Agenten volgden hem en stelden een onderzoek in. Zij zagen dat de fietser steeds omkeek. Voorbij het Wilhelminakanaal op de Spoordijk hielden de agenten de man staande. Nadat de rechercheurs zich kenbaar maakten, vluchtte de man weg en rende een woonhuis in. In de woning nam de politie uit voorzorg het dienstwapen ter hand waarna de man aangehouden kon worden. Van de straatrover was immers bekend dat hij de slachtoffers bedreigde met een mes. De verdachte gaf zelf aan dat hij de woning binnen gevlucht was omdat hij niet geloofde dat hij met echte agenten te maken had. Uit het vervolgonderzoek is in elk geval niet gebleken dat hij daadwerkelijk iets met de straatroven te maken heeft. Hij is daarom in vrijheid gesteld.

Politie op zoek naar getuigen in zaak mensenhandel

TILBURG: De zedenpolitie is zoek naar de mensen die een 17-jarig Afrikaans meisje die op maandag 18 december 2006 bij het politiebureau van team Tilburg Binnenstad hebben afgezet. Het Afrikaanse meisje blijkt slachtoffer van een mensenhandelaar geweest te zijn en werd gedwongen te werken als prostituee.

Zij slaagde erin uit het huis waar zij woonde en moest werken te vluchten. Op straat heeft zij in het Frans een man op een fiets aangesproken die haar mee naar zijn huis nam. Vandaar uit werd zij door dezelfde man en een vrouw met de bus naar de buurt van het politiebureau gebracht. Vandaar uit is zij, op aanwijzing van die twee mensen, zelf naar het bureau gelopen en heeft zich daar gemeld. Het zedenteam van het politiedistrict Tilburg verzoekt de mensen die dit Afrikaanse meisje geholpen hebben zich te melden via 0900-8844. Het slachtoffer is elders in Nederland ondergebracht.

Team Tilburg West houdt verkeerscontrole op en rondom Langendijk

TILBURG: Vandaag tussen 7.30 uur en 08.15 uur werd door de politie van het team Tilburg West een verkeerscontrole gehouden op en rondom de Langendijk te Tilburg. De Langendijk is samen met de Reeshofdijk de belangrijkste verkeersader van en naar wijk De Reeshof. Het fietspad wordt intensief gebruikt, met name door schoolgaande jeugd en mensen die naar hun werk moeten. In een relatief kort tijdsbestek gebruiken zeer veel mensen het fietspad waardoor het s ochtends en s avonds zeer druk is. Op de oversteek met de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg, wordt er door de fietsers veelvuldig door het rode verkeerslicht gereden. Aangezien het negeren van het rode verkeerslicht zorgt voor veel verkeersslachtoffers, wordt er intensief gecontroleerd op het negeren hiervan.

Twee 12- jarigen maakten het zo bont dat ze het rode verkeerslicht negeerden en bijna werden aangereden door een motorrijder die stevig moest remmen om een aanrijding te voorkomen. In totaal werden er 12 bekeuringen voor het negeren van het rode licht uitgeschreven. Het betrof allemaal fietsers. Er werd verder 3x bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, 1x voor het niet handsfree bellen en 1 persoon werd aangehouden voor het opgeven van een valse naam.

Politie houdt gesignaleerde personen aan

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 02.15 uur bij het Wilhelminapark, tijdens de controle van een auto, twee Tilburgers aangehouden die nog gesignaleerd stonden in het opsporingsregister. Een 49-jarige man moet nog 325 euro boete betalen of drie dagen zitten. De 19-jarige man moet nog een straf van 16 dagen uitzitten.

Politie treedt op tegen parkeeroverlast kerk Broekhovenseweg

TILBURG: De politie van het team Leijdal gaat de parkeeroverlast rondom de kerk aan de Broekhovenseweg aanpakken. Foutparkeerders worden op de bon geslingerd. Ook gaat de politie indien nodig autos takelen. Aanleiding voor het optreden zijn de vele klachten die bij wijkagent Mary Clement daarover binnen komen.

Het kerkbestuur van de St. Christoffelparochie aan de Broekhovenseweg heeft bij de politie aan de bel getrokken omdat er regelmatig sprake is van ernstige parkeeroverlast bij de kerk. Het gaat vooral om autos die geparkeerd worden op het voorterrein van kerk. Deze voertuigen staan daar geparkeerd in strijd met het parkeerverbod. Het is de afgelopen weken al enkele keren voorgekomen dat rouwautos voor een uitvaart zelfs niet eens het voorterrein op kunnen rijden en elders moeten parkeren. De wijkagent heeft het bestuur toegezegd dat zij en haar collegas van het team Leijdal verbaliserend op gaan treden. Indien noodzakelijk worden de foutief geparkeerde autos weggesleept. De eigenaar van het betreffende voertuig is dan aansprakelijk voor de sleepkosten, de stallingkosten evenals voor de kosten van het proces-verbaal.

26 hardrijders en 20 roodlicht bekeuringen Ringbaan Oost en Noord

TILBURG: De politie van het team Wilhelminapark heeft vanmorgen op de Ringbaan Oost en Ringbaan Noord een snelheidscontrole met de lasergun gehouden. Er werden in totaal 26 bekeuringen uitgeschreven. De hoogst gemeten snelheid was 75 kilometer per uur.

TILBURG: Op de kruising van de Ringbaan Oost met het Insulindeplein zijn vanmorgen een twintigtal automobilisten bekeurd voor het rijden door het rode verkeerslicht. Ook een scooterrijdster werd op de bon geslingerd. Daar het verkeerslicht voor het verkeer komende vanaf het Insulindeplein nagenoeg direct op groen springt wanneer het verkeerslicht voor het verkeer op de Ringbaan Oost rood licht uitstraalt, ontstaat er een gevaarlijke verkeerssituatie wanneer men het laatst genoemde rode licht negeert.

De Ringbaan (Noord, Zuid, Oost en West) is één van de 10 trajecten waar de politie Midden en West-Brabant met intensief toezicht tracht om het aantal letselaanrijdingen terug te dringen. Deze wegen zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Tilburg. In de directe omgeving van deze wegen bevinden zich winkelgebieden, steken voetgangers en fietser kruisingen over en spelen kinderen. De trajecten zijn gekozen op basis van ongevalanalyses en (meet)ervaringen van de politie en de provincie Noord-Brabant. De afgelopen drie jaar vonden op deze meer dan 120 aanrijdingen plaats met (ernstig) letsel. Reden voor de betrokken politieteams en het Verkeershandhavingsteam om extra inzet te plegen op dit traject. De politie zal op deze locaties intensief controleren op de vijf speerpunten: helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid.

Gestolen auto uitgebrand

TILBURG: Vanmorgen is omstreeks 06.00 uur op een parkeerplaats in de Kasteel Cannesstraat omstreeks 06.00 uur een in Zundert gestolen BMW uitgebrand. De auto was op 2 april jl. gestolen vanaf de Azalearing. De politie stelt een nader onderzoek in.

Tilburger geeft personalia broer op

TILBURG: Gistermiddag heeft een 53-jarige Tilburger tijdens een verkeerscontrole aan de Groenstraat de personalia van zijn broer opgegeven. Hij wilde daarmee verhullen dat hij een rij-ontzegging heeft.

Agenten die gistermiddag belast waren met een verkeerscontrole zagen gistermiddag dat een bestuurder plotseling net voor de controleplaats afsloeg en een particulier terrein opreed. De dienders stelden een controle in. De bestuurder, die zich niet kon legitimeren werd aangehouden ter zake de legitimatieplicht. Aan het bureau bleek dat hij de persoonsgegevens van zijn broer had opgegeven. De bestuurder bleek namelijk een rij-ontzegging te hebben tot maart 2008 vanwege een veroordeling omdat hij was doorgereden na een aanrijding.

Tijdens de verkeerscontrole werden verder 21 bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de autogordels, twee keer voor het niet bij zich hebben van het rijbewijs, één keer ter zake een verlopen APK keuring, één bestuurder liep tegen de lamp omdat zijn auto niet verzekerd was. Een persoon werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Ook kreeg een taxichauffeur een bekeuring omdat hij geen dagritstaat bij zich had.

Winkeldief wil fris toilet

TILBURG: Gisterenavond is in een supermarkt aan het Wagnerplein een 48-jarige Tilburger betrapt op winkeldiefstal. De man stopte naast drie flessen bodylotion, drie toiletblokken, een spuitbus toiletverfrisser en drie Ambi Pur toiletverfrissers in zijn jas en betaalde bij de kassa alleen de levensmiddelen die hij in zijn mandje gedaan had. Hij werd bij de diefstal gadegeslagen door een medewerker die hem, nadat hij de kassa gepasseerd was, tegenhield en overdroeg aan de politie. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Auteur: Willem van Hooijdonk