Postbank

Postbank Economisch Bureau brengt economie dichtbij "Economische groeispurt leidt tot extra baby's" 04 april 2007
Amsterdam, 3 april 2007. Het aantal huwelijken en geboorten hangt sterk samen met de economische groei in Nederland. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek `In voor- en tegenspoed' van het vanmiddag gelanceerde Postbank Economisch Bureau. Elke extra procent economische groei leidt twee jaar later tot 3.000 extra huwelijken én 3.000 extra geboorten. Het Postbank Economisch Bureau voorziet op basis van de gerealiseerde economische groei in 2006 voor volgend jaar een opleving van het aantal huwelijksvoltrekkingen tot 80.000. De aangetrokken economie zal ertoe leiden dat er in 2008 ongeveer 190.000 baby's worden geboren.
Het Postbank Economisch Bureau wil met het onderzoek laten zien dat de economische situatie van grote invloed kan zijn op privé-beslissingen. Charles Kalshoven, hoofdeconoom van de Postbank: "Natuurlijk klopt de lange termijn trend van dalende geboortecijfers die het CBS voorspelt, maar op korte termijn zorgt de verbeterde economische situatie juist voor extra geboorten. In 2006 groeide de economie met bijna 3%, het hoogste percentage in zes jaar. Op basis hiervan verwachten wij volgend jaar een opleving van het aantal geboorten en huwelijken." kwartaal_april
Start Postbank Economisch Bureau
De Postbank gaat haar economische kennis actief delen met klanten. Het Postbank Economisch Bureau richt zich daarbij op de Nederlandse economie en huizenmarkt. Vincent van den Boogert, directeur Postbank:"Met het Postbank Economisch Bureau willen we economie toegankelijk én relevant maken voor consumenten. In onze uitingen gebruiken we heldere en begrijpelijke taal om economische informatie te brengen. Ook kunnen bezoekers van Postbank.nl dagelijks deelnemen aan de `vraag van vandaag', een peiling over een economisch onderwerp. In de maand maart namen gemiddeld al 13.000 bezoekers hieraan deel met uitschieters naar 24.000 stemmers, waarmee deze peiling nu al één van de grootste internetpeilingen van Nederland is." Vaker trouwen na economisch goede jaren
Uit het vandaag gepresenteerde kwartaalonderzoek blijkt dat het aantal bruiloften hoog is na vette jaren van de economie en laag na magere jaren. Over de afgelopen drie decennia is dat verband duidelijk zichtbaar, met een vertraging van twee jaar. Het laatste dieptepunt voor wat betreft het aantal huwelijken was in 2005 met 72.000 huwelijken.

Wat voor huwelijken geldt, gaat ook op voor geboorten. De hoogtepunten op het gebied van geboorten lagen eind jaren tachtig en eind jaren negentig. Een verandering in het aantal huwelijken zorgt ook voor een verandering in het aantal geboorten. Maar ook hier speelt vertrouwen in de economie een rol. In magere jaren wordt de kinderwens vaak uitgesteld. Stellen voelen zich in goede jaren zekerder over hun baan, inkomen en carrière. Zij beginnen dan eerder aan kinderen. Na een economische piek duurt het doorgaans nog twee jaar voordat het geboortecijfer een hoogtepunt bereikt. Eerst moeten de betere economische omstandigheden tot voldoende zekerheid leiden. Vervolgens gaat een kinderwens vaak niet per direct in vervulling. Op zijn minst dicteert de biologie een `vertraging' van negen maanden.


- Einde bericht -
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Postbank Economisch Bureau, Charles Kalshoven, hoofdeconoom Telefoon: (020) 563 4188. Email: charles.kalshoven@postbankmail.nl

Postbank N.V., Afdeling Public Relations, Cindy Penders Telefoon: (020) 584 6441. Email: cindy.penders@postbankmail.nl

Publicaties Economisch Bureau
De kennis van het Postbank Economisch Bureau is voor iedereen toegankelijk via Postbank.nl/economischnieuws. Dagelijks bespreken de Postbankeconomen een actueel economisch onderwerp en kunnen bezoekers deelnemen aan de `vraag van vandaag'. Met gemiddeld 13.000 bezoekers en uitschieters naar 24.000 respondenten is de Postbank vraag van vandaag nu al één van de grootste dagelijkse internetpeilingen van Nederland. Het Postbank Economisch Bureau geeft de volgende ochtend commentaar op de resultaten van de peiling. Daarnaast publiceert het Bureau onder andere het Maandbericht met de visie op o.a. de economie, de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. Ieder kwartaal wordt het kwartaalonderzoek gepubliceerd, dat deze keer het verband tussen relaties en economie beschrijft. Bij de vaststelling van het economische beeld werken de Postbankeconomen intensief samen met de internationale economen van ING Groep.

Over Postbank
De Postbank is met 7,5 miljoen rekeninghouders een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Klanten kunnen bij de Postbank terecht voor alle financiële producten: betalen, sparen, lenen, hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. De Postbank stelt ze in staat om zelf financiële keuzes te maken en doelen te realiseren met betrouwbare producten die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. De Postbank is onderdeel van ING Groep.