Dienstenbond CNV

Nieuws

Onderhandelingen CAO Optiek van start

4 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: j.warnaar

Werkgevers in de Optiek en CNV Dienstenbond zijn de onder-handelingen gestart over een nieuwe CAO voor werknemers in de Optiekbranche. De voorstellenbrieven zijn uitgewisseld en toegelicht. Daarnaast zijn nieuwe afspraken gemaakt voor vervolgoverleg.

Op woensdag 28 maart hebben de eerste onderhandelingen plaatsgevonden voor de CAO Optiek. De CAO Optiek is op 31 december 2006 afgelopen en er moet dus een nieuwe CAO worden gesloten vanaf 1 januari 2007. Aan echt onderhandelen zijn we 28 maart nog niet toegekomen. We hebben elkaar de voorstellen zoals gedaan in de voorstellenbrieven toegelicht. De voorstellen van CNV Dienstenbond heeft u al eerder ontvangen.

De belangrijkste voorstellen van de werkgevers in de Optiek zijn:
1. Het invoeren van een jaarurenmodel om flexibeler met de inzet medewerkers te kunnen omgaan;

2. Het afschaffen, beperken en verlagen van de toeslagen voor bijzondere uren. Alleen nog toeslagen tussen 22.00 uur en 6.00 uur en zondag alleen (lagere) toeslagen voor 10.00 uur en na 18.00 uur. Wel zijn werkgevers bereid de afschaffing, beperking en verlaging van de toeslagen voor de huidige medewerkers die een toeslag hebben te compenseren in een persoonlijke toeslag;
3. Beperking van het loon in de eerste 6 weken van ziekte tot 90% en in ruil daarvoor een verhoging van 10% van het loon tijdens ziekte in het tweede ziektejaar;

4. Evaluatie van het Sociaal Fonds;

5. Maximeren aantal tentamen/examendagen;

6. Beloning mede afhankelijk maken van behaalde resultaten of beoordeling;

7. Een andere (hogere) loonsverhoging voor de medewerkers die volgens de CAO-schalen worden betaald dan voor de medewerkers die boven de CAO-schalen worden betaald.

Reactie CNV Dienstenbond
CNV Dienstenbond is nog niet toegekomen aan een reactie op de voorstellen omdat daarvoor de tijd ontbrak. Wel hebben wij ten aanzien van het punt over het afschaffen c.q. beperken van de toeslag voor de zondag aangegeven dat dit een zeer zwaar punt is voor CNV Dienstenbond. Daarnaast hebben we aangegeven dat verschillende van de voorstellen van werkgeverszijde haaks staan op de uitkomsten van de enquête onder werknemers in de Optiekbranche die CNV Dienstenbond eind vorig jaar heeft gehouden. Tijdens het volgende overleg zullen we inhoudelijk gaan reageren op de voorstellen.

Data overleg
Tijdens het overleg zijn ook nieuwe afspraken gemaakt voor overleg. Dit zijn:

1. Maandag 7 mei;

2. Dinsdag 29 mei;

3. Dinsdag 19 juni.

CNV Dienstenbond heeft aangegeven het jammer te vinden dat we zo laat met het CAO-overleg zijn gestart en dat het nu ook weer enige tijd duurt voor we verder kunnen spreken. Versnelling op dit moment lijkt echter praktisch niet mogelijk.

CNV Dienstenbond zal u na de overleggen informeren over de voortgang van het CAO-overleg. Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw cao-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl