Dienstenbond CNV

Nieuws

Voortgang CAO Grafimedia 2007

4 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: r.leloux

De afgelopen weken zijn, zo het lijkt, in een rustige sfeer verlopen. Is er niets gebeurd aan de CAO tafel. Weldegelijk!! In klein comite zijn werkgevers, FNV en CNV Media een aantal malen bij elkaar geweest om te praten over de vele verschillen tussen de werkgevers en werknemers voorstellen. En op 23 maart is dan eindelijk het echte CAO overleg begonnen!!!

Dat was dus afgelopen vrijdag. Er zijn een aantal hoofdthemas en met name het thema werkzekerheid staat centraal op de agenda. Daar horen allerlei andere onderwerpen bij: stagebeleid; opleidingsbeleid; levensfasegericht personeelsbeleid; regels betreffende tijdelijke contracten; de zogenaamde RFR regeling.

Het overleg verloopt inmiddels in een constructieve sfeer, maar er zijn nog diverse gesprekken nodig om echte vooruitgang te boeken. Er staan ook veel onderwerpen op de agenda. Dat is ook nodig omdat de Grafische sector nog volop in ontwikkeling is. Er is nu toekomstvisie nodig en daar moeten we nu afspraken over maken. Niet opnieuw wachten en maar uitstellen. CNV Media neemt verantwoordelijkheid namens u naar die toekomst toe.

De Grafimediasector verdient het om een CAO te krijgen die inspeelt op de toekomst, maar ook die de concurrentie met andere sectoren goed aankan. Dat houdt in dat wij naast alle kwaliteitsvoorstellen uiteraard de loonvraag niet uit het oog zullen verliezen.

DE RFR( reorganisatie regeling)
Een belangrijk onderdeel van de CAO onderhandelingen betreft deze regeling. Deze staat beschreven in hoofdstuk 9 van de CAO. De werkgevers willen de regeling helemaal schrappen. Het garantiefonds is zo goed als leeg en de huidige leeftijdsgrenzen zijn discriminerend. Er staan nu leeftijdsgrenzen genoemd als 57,5, dat mag wettelijk niet meer.
Dat is ook zo, CNV Media onderkend dat ook, maar opheffen van de regeling is GEEN optie. De bonden hebben daarom een tegenvoorstel ontwikkeld dat voorziet in een aanvulling bij faillissement en reorganisatie, dat ook beter aansluit aan het aantal gewerkte dienstjaren en dat niet discriminerend is. Werkgevers en werknemers betalen nu een percentage van de loonsom aan het garantiefonds, dat moet ook zo blijven.
Uiteraard zal ten aanzien van de groep 57,5 en ouder een overgangsregeling moeten worden afgesproken.

Kortom, u begrijpt dat we er nog lang niet zijn. Op 30 maart wordt het overleg voortgezet. CNV Media houdt u op de hoogte. Wilt u de 2e info die bijgesloten is binnen het bedrijf ophangen.

Voor vragen kunt u terecht bij uw bestuurder Richard Leloux (r.leloux@remove-this.cnvdibo.nl) of 023-5651052.