TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

4 april 2007

Nederlanders genieten van gezonde dingen

Hoe gezond vinden Nederlanders zichzelf? En kunnen ze genieten van gezonde dingen? Deze en andere vragen komen terug in het onderzoek 'Kun je gezond genieten?', dat TNS NIPO onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Public Health Federatie. Het onderzoek werd gedaan in het kader van de Nationale Week van de Gezondheid, die op donderdag 5 april van start gaat. Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de Nederlanders vindt dat ze gezond leven. Van de Nederlanders denkt 93 procent dat genieten een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Dingen die men doet om gezond te leven, zijn: goed slapen (65%), gevarieerd en gezond eten (65% en 59%) en zorgen voor ontspanning (64%). Ruim de helft (54%) van de Nederlanders die zeggen gezond te leven, doet aan sport of beweegt voor hun gezondheid. Vrouwen doen meer om gezonder te leven. Ze antwoorden vaker goed te slapen voor hun gezondheid (71% versus 58% van de mannen), ze eten vaker gezonde producten (69% versus 47%) en ze letten beter op een 'goede hygiëne' (56% versus 42%). De belangrijkste dingen die Nederlanders doen om gezond te leven, zijn het leven met regelmaat, sporten of bewegen en het eten van gezonde producten.

Lekkerder in je vel, maar gebrek aan discipline en zin Waarom letten Nederlanders op hun gezondheid? Drie op de vijf Nederlanders vinden dat je lekkerder in je vel zit door op je gezondheid te letten. Een kwart van de Nederlanders (24%) let op de gezondheid om zo lang mogelijk gezond te kunnen blijven. Opvallend hierbij is dat vooral de 65-plussers aangeven dat ze meer op hun gezondheid letten om zo lang mogelijk gezond te blijven. Zolang mogelijk gezond blijven is voor hen belangrijker dan lekker in hun vel zitten (35%).
In totaal is dan voor 55 procent 'gebrek aan discipline' of 'geen zin' de reden om gezonde dingen niet te doen. Voor 34 procent is 'gebrek aan tijd' de reden om het niet te doen.

Genieten heeft positieve invloed op gezondheid
Om te kijken hoe gezond leven ook makkelijker (of aantrekkelijker) kan worden voor mensen die hier niet zo mee bezig zijn, is gekeken naar wat Nederlanders in het algemeen leuk vinden in het leven. Nederlanders genieten het meest van familie en vrienden (32%). Seks komt met vijftien procent op een tweede plaats, daarna komt muziek (12%). Van de Nederlanders vindt 93 procent dat genieten altijd een positieve invloed heeft op de gezondheid. Bijna zeven op de tien Nederlanders (68%) vinden het makkelijk om gezond gedrag en genieten te combineren. Toch worden mensen ook wel eens belemmerd in hun streven naar genieten. Meestal ligt de oorzaak hiervan in een gebrek aan tijd (51%), maar dikwijls heeft dit ook te maken met een gebrek aan geld (47%).

Kun je genieten van gezond leven?
Is er dan ook een combinatie mogelijk van gezondheid en genieten? Ja. Bij de term gezond genieten wordt spontaan het meest gedacht aan beweging of sport (22%) en gezond eten en drinken (21%). Lekker maar toch verantwoord eten scoort tien procent. Wel lijken vrouwen meer van gezonde dingen te kunnen genieten dan mannen. Zij denken bij de term 'gezond genieten' vaker aan gezonde producten eten (28% versus 16%), veel buiten zijn (36% versus 16%) en goed slapen (45% versus 31%).

Vooral het bezig zijn in de natuur wordt door veel Nederlanders gezien als een goede combinatie van genieten en gezondheid (48%). Veertig procent van de Nederlanders ziet sport en bewegen als een manier om gezondheid en genieten met elkaar te verbinden. Eveneens vier op de tien Nederlanders (40%) zijn van mening dat gezondheid en genieten wordt gecombineerd in het contact dat ze hebben met vrienden en familie.

Het TNS NIPO rapport 'Kun je gezond genieten?' is hieronder te downloaden:

'Kun je gezond genieten?' (.pdf)

Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het MNP vormt de brug tussen wetenschap en beleid.

E5782 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk vond plaats gedurende januari 2007. Hierbij zijn 616 Nederlanders van 16 jaar en ouder ondervraagd (n=616).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Marc van Bijsterveldt (tel: 035 54 161 54/ 06 295 13 747), woordvoerder van de Nederlandse Public Health Federatie, of Petra Kramer (tel: 020 522 53 83) van TNS NIPO.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites: Nederlandse Public Health Federatie en weekvandegezondheid.nl.