Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek onder Nederlandse Top 500-bedrijven wijst uit:

Niveau informatiemanagement Nederlandse bedrijven valt tegen

Huizen, 4 april 2007 - Met het informatiemanagement van bedrijven, is het minder goed gesteld dan hun directies verwachten. Dit blijkt uit onderzoek* dat in opdracht van SAS, vooraanstaand leverancier van business intelligence-software, is uitgevoerd onder ruim driehonderd IT-beslissers bij Nederlandse Top 500-bedrijven.

Om het niveau van informatiemanagement te bepalen, heeft het onderzoek als leidraad het door SAS ontwikkelde Informatie Evolutie Model (IEM)** gehanteerd. Het model gaat uit van vijf fasen waarin een organisatie zich op het gebied van informatiemanagement kan bevinden.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste organisaties de mogelijkheden van informatiemanagement onvoldoende benutten. De meeste Nederlandse bedrijven zitten gemiddeld nog maar aan het begin van de integratiefase (niveau 3 in het IEM-model). Ontwikkeling van organisaties op het gebied van informatiemanagement wordt vooral tegengehouden door het gebrek aan data-integratie. Daardoor zijn organisaties niet in staat bedrijfsbreed eenzelfde waarheid te creëren. Een andere belangrijke reden voor het lage niveau van informatiemanagement is de lage score op de dimensie 'personeel'. Mensen blijken niet in staat data op een juiste en eenduidige manier te interpreteren en adequate beslissingen te nemen. Gebruikersvriendelijke analyse software, voor iedereen binnen het bedrijf beschikbaar en begrijpelijk, kan dit probleem verhelpen.

Tegenstelling
Veel Nederlandse bedrijven verwachtten dat het niveau van hun informatiemanagement hoger was dan het onderzoek uitwees. Vooral financiële instellingen, zorginstellingen en bouwondernemingen vertonen een groot verschil tussen het verwachte niveau en het werkelijke niveau waarin hun informatiemanagement zich bevindt. Het niveau van informatiemanagement is het verst ontwikkeld bij financiële instellingen en het minst bij zorginstellingen.

Belangrijkste bevindingen onderzoek:

* De status van informatiemanagement wordt door de meeste ondernemingen hoger ingeschat dan de werkelijke situatie. Financiële instellingen, de gezondheidszorg en de bouw, vertonen de grootste verschillen tussen het verwachte en het werkelijke niveau van informatiemanagement waarin zij zich bevinden. Transport is de enige branche waarbij de werkelijkheid beter uitpakt dan de eigen verwachting.
* Veel ondernemingen bevinden zich over het geheel genomen pas op het consolidatieniveau.
* Het informatiemanagement van grote Nederlandse bedrijven en instellingen is op de dimensie Cultuur het best ontwikkeld, het minst op Personeel.
* Over de gehele linie, scoort de branche financiële instellingen het hoogst op de IEM-schaal, gezondheidszorg het laagst.
* Bijna driekwart van de ondernemingen heeft plannen te investeren in hun managementinformatiesystemen, vooral in data-integratie (43 procent), BI-software (35 procent) en performance management (10 procent).
* De top drie branches met de meeste BI-investeringsplannen zijn transport, financiële instellingen en industrie. Bedrijven en organisaties in de overheid, detailhandel, bouw, holdings (geen financiële) en transport, zijn meer dan gemiddeld van plan om in data-integratie te investeren.
* De branches financiële instellingen, gezondheidszorg en industrie zijn relatief het meest geïnteresseerd in performance management.
* De helft van de bedrijven met investeringsplannen, met name binnen overheid, groothandel en zakelijke dienstverlening, denkt die binnen drie maanden uit te voeren. Bedrijfsbrede business intelligence
Het Informatie Evolutie Model-model waarop het onderzoek is gebaseerd, is een afspiegeling van een natuurlijk, geleidelijk ontwikkelingsproces dat organisaties doorlopen. Dit ontwikkelingsproces is ingedeeld in vijf niveaus, volgens vier bepalende dimensies: infrastructuur, kennisprocessen, personeel en cultuur. Het toepassen van het Informatie Evolutie Model is een eerste stap om tot de bedrijfsbrede business intelligence te komen.

Het IEM-model toont aan in welke mate de informatievoorziening van organisaties van waarde is bij het zakendoen en in de strategiebepaling. Het stelt bedrijven ook in staat de pijnpunten te bepalen en een gericht verbeterplan op te zetten, dat juist de zwakke dimensies aanpakt.

Het is de marktdynamiek die bepaalt welk niveau een organisatie moet bereiken om leidend te zijn. Om de voordelen van informatievoorziening optimaal te benutten, moeten bedrijven de dimensies infrastructuur, kennisprocessen, personeel en cultuur vooral met elkaar in lijn brengen. De ambitie om over de volle breedte naar een hoger niveau te willen doorgroeien, is de volgende stap.


* Over het onderzoek
Het onderzoek 'staat van informatiemanagement bij de top van de Nederlandse bedrijven' is in opdracht van SAS uitgevoerd onder 302 IT-beslissers van Nederlandse Top 500-bedrijven en overheidsorganisaties. Het telefonisch onderzoek is door VNU Business Publications uitgevoerd. De deelnemende organisaties zijn ingedeeld in elf branches, te weten: bouwnijverheid, zakelijke dienstverlening, financiële instellingen, overheid, gezondheidszorg, holdings (behalve financiële holdings), industrie, detailhandel, transport en groothandel.

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence-software en dienstverlening. Meer dan 42.000 organisaties gebruiken SAS´ software om hun prestaties te verbeteren door grote hoeveelheden gegevens inzichtelijk te maken om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS biedt naast branchespecifieke ook generieke oplossingen en is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence toepassingen vanuit een enterprise intelligence platform.

SAS levert haar klanten al sinds 1976 The Power to Know. De onderneming groeit continu en is vanaf de oprichting winstgevend. Jaarlijks investeert SAS 26 procent van de omzet in Research & Development; meer dan het dubbele van wat concurrenten investeren. Wereldwijd werken ruim 10.000 medewerkers bij SAS, van wie 3.400 in Europa. SAS is sinds 1986 actief in Nederland. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Huizen op landgoed 'Oud-Bussem', waar ruim 100 medewerkers werken. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de pers:
SAS Institute B.V.
Susan Roos
t: (035) 699 68 47
e: susan.roos@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: sas@publiekswerk.nl