Rechtbank Haarlem


Uitspraak in zaak Chipshol

Persbericht uitspraak in zaak Chip(s)hol III BV/Luchthaven Schiphol NV.

Op 15 januari 2007 zijn in deze zaak pleidooien gehouden. Dat gebeurde in aanwezigheid van de drie deskundigen, die met betrekking tot het Groenenbergterrein advies hebben uitgebracht over de omvang van de door Chipshol tengevolge van het opgelegde bouwverbod geleden schade.

Het nadien door Chipshol ingediende verzoek tot wraking van de leden van de rechtbank is bij beslissing van 28 maart 2007 afgewezen.

Bij tussenvonnis van heden heeft de rechtbank ten aanzien van vrijwel alle onderdelen van de schade beslissingen genomen. Deze beslissingen brengen in beginsel mee dat de Luchthaven een bedrag van EUR 16.000.000,-- aan Chipshol zal dienen te betalen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 21 maart 2003. Het is mogelijk dat daar bij eindvonnis nog een bedrag bijkomt vanwege belastingschade, waarover het debat tussen partijen in deze procedure nog wordt voortgezet. De deskundigen hadden de schadeloosstelling exclusief belastingschade op EUR 17.350.000,-- berekend.

Eerst bij eindvonnis zal de Luchthaven tot daadwerkelijke betaling van de door haar aan Chipshol in totaal verschuldigde schadevergoeding worden veroordeeld. Bij het tussenvonnis van heden is de omvang van die vergoeding voor een belangrijk deel vastgesteld.

Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank het advies van de deskundigen grotendeels heeft gevolgd, ondanks de daartegen ingebrachte bezwaren van de Luchthaven en Chipshol. Daaraan voorafgaand is door de rechtbank zowel op de zitting van 15 januari jl. als nadien onderzocht en beoordeeld of Chipshol er terecht over klaagt dat de deskundigen niet onpartijdig zijn. De rechtbank komt in het vonnis tot het oordeel dat die klacht van Chipshol niet terecht is.

De zaak is thans verwezen naar een zogenoemde rolzitting (waarbij geen partijen aanwezig zijn) van 2 mei 2007 voor het nemen van een akte door Chipshol, waarbij zij zich over de omvang van de belastingschade kan uitlaten naar aanleiding van het door de deskundigen daarover uitgebrachte (aanvullende) advies. Op dat processtuk zal de Luchthaven dan weer kunnen reageren. Nog niet kan worden gezegd wanneer eindvonnis zal worden gewezen.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 4 april 2007 Naar boven