Ministerie van Verkeer en Waterstaat

In afwachting resultaten onderzoek naar veiligheid:

`Kleine groep gehandicapten mag segway gebruiken'

Nieuwsbericht | 04-04-2007

Een kleine groep gehandicapten mag de segway blijven gebruiken tot het onderzoek naar de veiligheid van het voertuig op de openbare weg is afgerond. Dit heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat vanochtend toegezegd in de Tweede Kamer.

Een segway is een elektrisch aangedreven voertuigje. Het mag niet op de openbare weg omdat het niet beschikt over de verplichte Europese typegoedkeuring. Het onderzoek naar de veiligheid van de segway wordt gedaan omdat bij onder andere gehandicapten de wens leeft het voertuig op de openbare weg te kunnen gebruiken. Het onderzoek duurt naar verwachting tot september.

Het voertuig wordt nu tijdelijk toegestaan als gehandicaptenvoertuig voor een beperkte groep gehandicapten. Het gaat dan om hart- en longpatiënten die fysiek in staat worden geacht de Segway te kunnen beheersen. Ze moeten zich met de segway houden aan de verkeersregels die gelden voor voetgangers en mogen niet sneller dan zes kilometer per uur gaan. Ook moet het voertuig WA-verzekerd zijn.

Lees voor meer informatie het dossier Bijzondere Voertuigen.