Gemeente Haarlemmermeer


2 april 2007

Innovatiefonds Wmo levert louter winnaars op

Zes winnende ideeën voor vernieuwing, één eervolle vermelding en één briljante vondst. Dat is de rijke oogst van het innovatiefonds waarmee de gemeente Haarlemmermeer de uitvoering van de Wmo van een extra impuls wil voorzien. Door vernieuwing kan de Wmo preventief werken en zijn zware vormen van hulp minder of pas later nodig. Dat is de overtuiging van wethouder Tom Horn, die tevens voorzitter was van de jury die de inzendingen heeft beoordeeld

Er zijn 28 voorstellen ingediend. De jury moest er maximaal acht en minimaal vijf aanwijzen. De winnaars kunnen rekenen op een bijdrage uit het innovatiefonds om hun ideeën te verwezenlijken. In totaal is 150.000 euro beschikbaar.

Winnaars

Humanitas, afdeling Haarlemmermeer, was één van de winnaars met een project waarmee jongeren van 13 tot 19 jaar en ouderen vanaf 70 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten ouderencentra en scholen de handen ineen slaan. Al snel zal blijken dat verschillende generaties veel van elkaar kunnen leren.

Ook het zogeheten psy café van Cliënt Belangen Bureau K.A.M. en de Geestgronden voor (ex-)cliënten van de geestelijke gezondheidszorg viel in de prijzen. Een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar deze mensen elkaar en hun vrienden, bekenden en familie kunnen ontmoeten, is er nog niet. Met een psy café wordt die leemte gevuld.

De jury wees verder als winnaar het gezondheidscentrum Floriande aan. Dit is de bedenker van het project Floriande beweegt, waardoor eenzame mensen in de gelijknamige nieuwe wijk in gezelschap kunnen wandelen. Een gezonde manier om je wijkgenoten te leren kennen. Dit alles onder deskundige begeleiding.

Ook het project Buurbel van Woonmaatschappij, Amstelring en de Stichting Meerwaarde kan rekenen op een bijdrage uit het innovatiefonds. Inwoners die praktische hulp nodig hebben of deze kunnen leveren, worden met een ''slimme telefooncentrale'' met elkaar in contact gebracht. Zo is een hulpvraag snel gesteld aan een aantal buurtgenoten. Hij of zie die tijd en zin heeft, reageert.

RIBW Kennemerland/Amstelland en de Meerlanden horen ook in dit rijtje thuis met het project Sportmaatjes. Vrijwilligers gaan sporten met mensen uit instellingen voor begeleid wonen. Het sportmaatje begeleidt je naar het sportveld of de sportzaal. Drempels worden zo weggenomen.

Spelen in of werken voor een rockband geeft een gezonde kick en maakt het voor psychiatrische patiënten mogelijk terug te keren in de maatschappij. Daar komt kort gezegd het idee van de organisatie Roads op neer. Onder begeleiding van een psychiater geven The Electric Space Cowboys twintig optredens per jaar. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau.

Eervol en briljant

De eervolle vermelding is er voor Woonmaatschappij, Amstelring en Stichting Meerwaarde, die wonen, zorg en welzijn in één gebied op elkaar willen afstemmen. De organisaties zijn erop uit om als het ware een wijk te adopteren en krijgen budget om dat voor elkaar te krijgen.

Piet van Straalen heeft volgens de jury het meest briljante idee ingeleverd. Hem is 5.000 euro toegewezen waarmee hij de Wmo via de radio ''naar de mensen toe'' gaat brengen. Iedereen die belang heeft bij deze wet moet straks afstemmen op het bewuste radiostation onder het motto: ,,Stem af op ons, dan stemmen wij op af".

Vertrouwen

Wethouder Horn ziet met deze ideeënrijkdom de Haarlemmermeerse toekomst van de Wmo met vertrouwen tegemoet. ,,We zijn groot genoeg om van alles in huis te hebben en klein genoeg om elkaar te kennen. In Haarlemmermeer is een prima voedingsbodem aanwezig voor innovatie. Samenwerken. Dat is het recept voor succes. Eigenlijk zijn er alleen maar winnaars. Want ook de ideeën die niet in de prijzen zijn gevallen, kunnen worden uitgevoerd. Ik roep iedereen op om daaraan gevolg te geven.''