Gemeente Haarlemmermeer


2 april 2007

Nieuwe dienstregeling onder de loep

Wethouder Herman Tuning laat onderzoeken wat de precieze gevolgen voor Haarlemmermeer zijn van de nieuwe dienstregeling van Connexxion. Afhankelijk van de uitkomsten, beraadt de gemeente zich op vervolgstappen die kunnen worden gezet om het eventuele verdwijnen van buslijnen te voorkomen dan wel te compenseren.

Tegen het einde van dit jaar gaan de bussen van Connexxion volgens een ander schema rijden. Het bedrijf is onlangs door de Stadsregio Amsterdam voor de komende acht jaar aangewezen als de vervoerder in Amstelland-Meerlanden.

Hoewel Haarlemmermeer in veel opzichten gelukkig is met de winnende aanbieding van Connexxion, is er ook reden tot zorg. Die betreft vooral het verminderde aanbod in Nieuw-Vennep voor het deel buiten de Zuidtangent en het mogelijk verdwijnen van de bus naar Oegstgeest en Leiden.

Teleurstelling

Wethouder Tuning liet al direct nadat bekend werd dat dit verminderde aanbod in het zuidelijke deel van de gemeente een gevolg zou kunnen zijn van de nieuwe dienstregeling zijn teleurstelling blijken.

Blijkens reacties en publicaties in kranten dringt de laatste tijd tot steeds meer inwoners, vooral in Nieuw-Vennep en Abbenes, door dat voor hen belangrijke busverbindingen op het spel staan. Onder de mogelijke gedupeerden bevinden zich veel jongeren die voor hun vervoer naar school van de bewuste buslijn afhankelijk zijn.

Op peil

De nieuwe dienstregeling is een verantwoordelijkheid van de Stadsregio Amsterdam. Haarlemmermeer heeft weliswaar net als andere gemeenten zijn zegje kunnen doen over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Amstelland-Meerlanden maar heeft uiteraard nooit gepleit voor het opheffen van welke buslijn dan ook. Dat de nieuwe dienstregeling wel eens slecht zou kunnen uitpakken voor Nieuw-Vennep en Abbenes is pas bekend sinds de uitslag van de aanbesteding op 15 maart j.l.

Wethouder Tuning wil alles op alles zetten om het openbaar vervoer ook in dit deel van de gemeente op peil te houden. Eerst moet echter duidelijk zijn hoe de winnende aanbieding van Connexxion voor het zuiden van de gemeente uitpakt en welke compenserende maatregelen mogelijk zijn..