Gemeente Heerenveen


---


---

Structuurvisie nodig als bijdrage aan planontwikkeling Heerenveen Centrum-Breed

De gemeente Heerenveen staat, samen met andere betrokken partijen, voor de uitdaging om het centrum van Heerenveen sterker te maken en het op een goede wijze te verbinden met het Sportstad gebied. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 3 april besloten om de diverse lopende discussies samen te voegen in een totaalproces. Dit moet leiden tot een op uitvoering gerichte Structuurvisie voor het gebied Heerenveen Centrum-Breed.

Het college van B&W beseft dat Heerenveen voor een belangrijk, richtinggevend, moment in de planvorming staat. Een belangrijk aspect hierbij zijn keuzes over de toekomst van de cultuuraccommodaties in Heerenveen en de mogelijke ontwikkeling van een `Sportexperience Centre' in Sportstad. Bij dit laatste gaat het om een centrum waar `sportbelevenis' centraal staat. De vorm en de haalbaarheid hiervan moeten nog nader onderzocht worden.

Grenzen gebied
Het gebied Heerenveen Centrum-Breed beslaat het noordelijk deel van Sportstad, de Vlinderbuurt - Burgemeester Kuperusplein / Gashoudersplein e.o., Centrum-West (Gedempte Molenwijk e.o.), de strook van Heerenveen-Midden langs de Koornbeursweg en het noordelijk centrumgebied tot aan de K.R. Poststraat.

Ontwikkeling Sportstad
Het Sportstadcomplex heeft sinds de opening in 2006 een magnetische werking gehad, dit biedt de mogelijkheid om de oorspronkelijke plannen voor het complex uit te breiden. Sportstad Heerenveen BV wil als trekker van de verdere ontwikkeling van Sportstad en ter versterking van de aantrekkingskracht van Heerenveen onder andere een Sportexperience Centre realiseren. In de plannen van Sportstad BV wordt het Sportexperience Centre mogelijk gecombineerd met een grootschalig theatercomplex en andere bovenregionale recreatieve voorzieningen. Daarnaast denkt Sportstad BV aan koppeling met een `cultuurhuis', met bijvoorbeeld bibliotheek en muziekcentrum, tussen Sportstad en het stadscentrum.

Varianten cultuuraccommodaties
De gemeente gaat daarnaast kijken naar een aantal andere varianten van clustering op het gebied van de cultuuraccommodaties, gericht op het centrum van Heerenveen. Het college van B&W wil een variant nader uitwerken waarbij het Centrum voor de Kunsten A7 nabij het Posthuis Theater gevestigd wordt. Daarnaast wordt op termijn gedacht aan uitbreiding van de bibliotheek, op de huidige locatie of op een nieuwe locatie op of nabij het Burgemeester Kuperusplein. De verschillende varianten moeten nu uitgewerkt en uiteraard met de instellingen zelf besproken worden.

Samenhang ontwikkeling Sportstad en cultuuraccommodaties De ontwikkelingen rond het centrum en Sportstad moeten, zowel ruimtelijk als qua functies, op een goede wijze met elkaar verbonden worden. In `Centrum-Breed' gaat het om een sterk centrum, een krachtig Sportstadgebied en cultuurvoorzieningen die ook in de toekomst voldoen aan de behoeften van de bevolking van Heerenveen en omgeving. Het gaat dus om de rol van Heerenveen voor haar eigen verzorgingsgebied en de versterking van haar regionale positie.

Planning
Bureau BVR zal beginnen met het maken voor een startnotitie voor de Structuurvisie. Deze startnotitie is voor de zomervakantie gereed. De uitwerking van zowel het Sportexperience Centre als van de varianten die voortvloeien uit het cultuuraccommodatie onderzoek zal ook in deze periode van start gaan. De startnotitie zal na de zomervakantie aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring. Bij de daarop volgende discussie zal de inbreng van alle betrokkenen zoals bewoners, ondernemers en overige partijen essentieel zijn. Uiteindelijk zullen op deze manier goed gefundeerde en breed gedragen beslissingen kunnen worden genomen.


---