Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 april 2007

Afvalplan: college wil voortaan een onsje meer

Het college van burgemeester en wethouders wil dat afval voortaan nog beter wordt gescheiden, dat het minder rommel op straat geeft en het de reinigingsmedewerkers minder zwaar belast. Dat blijkt uit het Afvalplan 'Op weg naar 2010', dat het college van burgemeester en wethouders op 3 april vaststelden. Het plan, dat het college nu wil vrijgeven voor inspraak, staat geheel in het teken van een doelmatige en milieuverantwoorde inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval.

Het college wil de doelstellingen bereiken tegen aanvaardbare kosten. Daarom is bij het opstellen van het plan een afweging gemaakt tussen de drie belangrijkste factoren binnen de afvalinzameling: milieu, service en kosten. Speciaal om duidelijk te maken hoe deze keuzes gemaakt kunnen worden, is gelijktijdig met het afvalplan een DVD gemaakt, getiteld: 'Haal eruit wat erin zit.'

Milieu- en bedrijfsprestaties in Alkmaar

De gemiddelde Alkmaarder bood in 2005 514 kilo afval aan. 210 kilogram daarvan werd apart gehouden, zoals groente-fruit-en-tuinafval, klein chemisch afval, glas, papier of hout. De rest, 304 kilogram per inwoner, belandde grotendeels in de verbrandingsovens van de Huisvuilcentrale.

De meeste winst valt nog te boeken bij papier en grof vuil. Qua kosten doet Alkmaar het nog steeds opvallend goed in vergelijking met andere steden: de kaasstad is de goedkoopste gemeente in benchmarkonderzoek, vooral door relatief lage verwerkingskosten en een efficiënte inzameling. De afvalstoffenheffing van Alkmaar behoort dan ook tot de laagste van Nederland. Deloitte Consultancy gaf de bedrijfsprestaties van de Alkmaarse afvalinzameling in 2005 het predikaat 'goed'.

Enkele maatregelen voor betere afvalscheiding, fraaier stadsbeeld en lagere arbeidsbelasting

Veel maatregelen uit het afvalplan voor betere afvalscheiding zijn erop gericht nog meer papier en karton apart in te zamelen. De blauwe rolemmer voor papier zal worden geïntroduceerd in nog meer wijken dan de huidige proefgebieden. Wijkbewoners kunnen hieraan op vrijwillige basis deelnemen. In de binnenstad gaat de gemeente op zoek naar ruimte voor meer ondergrondse papiercontainers.

In periodes met minder tuinafval, zoals de winter, komt de gemeente misschien minder vaak langs voor de groene rolemmer.

Bij grof huishoudelijk afval valt op dat de Alkmaarder dit vaak laat ophalen, in plaats van het zelf weg te brengen naar de afvalbrengplaats. De bereidheid om grofvuil zelf weg te brengen wordt minder naarmate men verder van de afvalbrengplaats woont. Een tweede afvalbrengplaats nabij Alkmaar-noord kan mogelijk soelaas bieden.

Huisvuilzakken worden nog aan de weg gezet in de binnenstad, de Spoorbuurt en de Bergerhof. Waar dat enigszins mogelijk is, wil de gemeente hiervan af. Onderzocht wordt of het hier mogelijk is (gedeeltelijk) over te schakelen op rolemmers of ondergrondse containers.

Vuilniszakken zijn niet alleen ontsierend, maar het bijbehorende til- en gooiwerk is ook niet goed voor de medewerkers van ART. Rolemmers hebben de voorkeur, maar ook het legen hiervan is een zware fysieke belasting voor de medewerkers van ART, die er per ophaalronde honderden moeten verplaatsen. Misschien kan dit de komende jaren gemechaniseerd worden.

Tijd voor inspraak

Dit zijn slechts enkele maatregelen die worden voorgesteld in het Afvalplan. Het college legt het plan nu voor aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. De commissie wordt gevraagd ermee in te stemmen dat het plan nu wordt vrijgegeven voor de inspraak. Geeft de commissie groen licht, dan organiseert de gemeente een inloopavond op 10 mei in het Stadskantoor.