Gerechtelijke organisatie

Productiviteit rechtbanken en hoven gestegen

De productiviteit bij de rechtbanken is tussen 2002 en 2005 gestegen met 14 procent. Bij de gerechtshoven steeg de productiviteit met 10 procent. Dat is een van de conclusies uit de publicatie Rechtspraak: productiviteit in perspectief die op donderdag 29 maart jl. is verschenen.

In dit gezamenlijke rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor de rechtspraak (Rvdr) geven de onderzoekers drs. Ab van der Torre (SCP), dr. Frank van Tulder (Rvdr), dr. Jedid-Jah Jonker (SCP), drs. Theresa Steeman (Rvdr) en Gerard Paulides (Rvdr) een beeld van de ontwikkelingen en verschillen in productiviteit van alle rechtbanken (19) en gerechtshoven (5) in Nederland in de periode 2002-2005.

Uit de resultaten blijkt dat de verschillen in arbeidsproductiviteit tussen individuele rechtbanken en gerechtshoven kunnen oplopen tot 50 procent bij de rechtbanken en tot ruim 60 procent bij de gerechtshoven. Verder komt naar voren dat middelgrote rechtbanken productiever zijn dan de kleine en de grote en dat een groter aanbod van zaken tot hogere productiviteit leidt. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit.

De productiviteitsverschillen worden in beperkte mate veroorzaakt door verschillen in de schaal waarop de rechtbanken en gerechtshoven werkzaam zijn. Bij rechtbanken met minder dan 200 of meer dan 500 arbeidsjaren is de productiviteit duidelijk lager dan die bij de optimale omvang van 330 arbeidsjaren.

Volgens de onderzoekers kan een meer optimale schaal van werkzaamheden tot productiviteitswinst leiden bij de rechtbanken en gerechtshoven. Dat kan bijvoorbeeld door meer samenwerking en een herverdeling van zaken bij sectoren.

De Raad voor de rechtspraak streeft ernaar om als vervolg op dit onderzoek samen met een aantal rechtbanken een onderzoek `op de werkvloer' uit te voeren. Hierbij kan dan bijvoorbeeld nader worden ingegaan op de betekenis van kenmerken van de organisatiecultuur en de inrichting van bedrijfsprocessen.

De publicatie is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen via fax 070 - 340 7044 of via de website www.scp.nl