Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, woensdag 04 april 2007

Verdonk: 'Asielbeleid kabinet heeft 'hele grote aanzuigende werking'

HILVERSUM - Het besluit van Kabinet Balkende IV om Irakese asielzoekers te laten blijven heeft "een hele grote aanzuigende werking". Dat stelt oud minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD). Zij ziet dit besluit als het "overboord gooien van haar erfenis", zo zei ze in het AVRO Radio 1 programma 'Hagensopdemiddag'.

"Ik zie steeds dat er beslissingen worden genomen om hele groepen mensen te laten blijven. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet meer terug naar delen van Irak, dat heeft een hele grote aanzuigende werking.", aldus Verdonk. Volgens de oud minister maakt de Zweedse immigratiedienst Irakese asielzoekers duidelijk dat ze maar naar Nederland moeten gaan, omdat hier de kans groter is dat hen asiel wordt verleend.

Verdonk; "Ik zie nu alleen maar dat dit kabinet zegt; 'de deur staat weer open'. Er komen alleen mensen binnen maar er gaan nog weinig mensen terug".

Rita Verdonk was tot 16 december 2006 minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Tegenwoordig zit ze voor de VVD in de Tweede Kamer en moet ze de woordvoering over vreemdelingenzaken overlaten aan collega Henk Kamp. Wel beheert ze onder meer de portefeuilles Onderwijs en Jeugdzaken. Volgens Verdonk is haar portefeuille overigens "een stuk groter" dan die van Minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet. "Het is nog steeds niet duidelijk wat die minister gaat doen.", aldus Verdonk op Radio 1.

---