AFM


Verslag persconferentie jaarverslag 2006 AFM

4-4-2007

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft woensdag 4 april haar jaarverslag over 2006 gepresenteerd. Op de persconferentie hebben bestuursleden Arthur Docters van Leeuwen, AW Kist en Paul Koster, en directeuren Steven Maijoor en Harman Korte, ieder een korte uiteenzetting gegeven over verschillende actuele onderwerpen in het gedragstoezicht. Hieronder volgt een korte samenvatting van deze presentaties.

Arthur Docters van Leeuwen sprak als voorzitter van de AFM over het grote belang van een Europese aanpak van het toezicht op de financiële markten. Hij refereerde daarbij aan de vele nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie waarover hij als voorzitter van het Europese comité van effectentoezichthouders CESR de Commissie de afgelopen jaren heeft geadviseerd. Hoewel het overgrote deel van deze regelgeving inmiddels is geïmplementeerd in nationale wetgeving, benadrukte hij dat er op het gebied van transparantie, clearing&settlement en corporate governance op Europees niveau nog belangrijke ontwikkelingen gaande zijn.

Paul Koster richtte zich voornamelijk op de noodzakelijke aansluiting van boekhoudregels aan beide zijden van de oceaan gezien de toenemende toenadering van marktpartijen uit Europa en de Verenigde Staten. De fusie tussen de NYSE en Euronext is daar een voorbeeld van. Verder gaf hij aan dat de AFM er geen voorstander van is om na 2009 meerdere standaarden naast IFRS te hanteren.

AW Kist richtte zich op de problematiek rond beleggingpolissen. Hij noemde 2007 in dat licht een jaar van de waarheid voor de Nederlandse verzekeraars die nu voor alle beleggingsproducten en alle betrokken klanten bekijken of er sprake is van onvolkomenheden, zoals die eerder door de AFM zijn geconstateerd bij een deel van de aanbieders van deze polissen. De AFM voert momenteel een marktbreed onderzoek uit naar de huidige praktijk bij het afsluiten van nieuwe beleggingsverzekeringen, onder meer op het punt van de zorgplicht. Naar verwachting zullen in juni de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn.

Directeur Steven Maijoor schetste de actuele situatie bij het relatief nieuwe toezicht op accountantsorganisaties. Sinds oktober 2006 houdt de AFM zich bezig met de beoordeling van de vergunningaanvragen, waarbij het zwaartepunt ligt op het stelsel van kwaliteitsbeheersing bij accountantskantoren. Uit de onderzoeken ter plaatse die nu bij een de kleine en middelgrote accountantskantoren gaande zijn blijkt dat vooral kleine kantoren die geen of weinig wettelijke controles uitvoeren problemen hebben om aan de eisen van de wet te voldoen.

Directeur Harman Korte gaf een uiteenzetting van het toezicht op de kredietreclames op televisie. De AFM heeft de afgelopen weken 172 televisiespotjes beoordeeld op de eisen die daaraan worden gesteld. Reclames voor krediet mogen niet misleiden en bij vermelding van een rentepercentage of een maandlast is bijvoorbeeld vereist ook informatie over de totale prijs van het krediet, de kredietsom of de kredietlimiet op te nemen. Een derde voldeed niet aan de eisen, waarop de in totaal 9 partijen die verantwoordelijk waren voor de reclames zijn aangesproken. Een groot deel van de spotjes is na het contact met de AFM aangepast. De AFM blijft de komende tijd televisie-reclames voor krediet nauwgezet beoordelen.