Gemeente Heerlen

Veel discussie over bestemming AZL-geld

Raad steunt Actiecomité Mijnwerkerspensioenen

In de gemeenteraad van 3 april leidde de bestemming van de 65 miljoen die AZL voor een overname ontving van ING door twee ingediende moties tot veel discussie. Uiteindelijk werd de motie van SP, CDA, Leefbaar Heerlen en Stadspartij Heerlen aangenomen. Deze motie draagt het college op de eisen van het Actiecomité Mijnwerkerspensioenen te steunen en dit kenbaar te maken aan AZL. Het Actiecomité vindt dat er erkenning moet komen van het mijnverleden en dat de AZL-miljoenen toekomen aan de koempels en hun weduwen.

Over hetzelfde onderwerp werd ook een motie ingediend door PvdA, VVD en Ouderenpartij Heerlen. Zij vonden dat er naast erkenning voor het mijnverleden ook gedacht moest worden aan werkgelegenheid voor de toekomst door aan AZL een bijdrage voor de komst van zonnecellenfabriek Scheuten naar Heerlen AZL te vragen.

Na de eerste discussieronde riep de burgemeester de fracties op om te onderzoeken of de twee moties tot een gezamenlijke motie konden worden omgevormd om zo een unaniem standpunt naar AZL te kunnen overbrengen. Na een schorsing bleek dit niet gelukt te zijn. De verschillen konden niet worden bijgelegd en dus werd er gestemd. De motie van SP, CDA, Leefbaar Heerlen en Stadspartij Heerlen werd met 21 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. De motie van PvdA, VVD en Ouderenpartij werd met het omgekeerd aantal voor- en tegenstemmers verworpen.

HEERLEN, 4 april 2007
Bureau Griffie
Francine Pelzers
(045) 560 43 65
f.pelzers@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --