Gemeente Heerlen

Motie van treurnis over handelen

Raad aanvaardt excuses Scholtissen

De gemeenteraad van Heerlen heeft in de vergadering van 3 april het handelen van wethouder Scholtissen over zijn verblijf in België betreurt en de excuses van wethouder Scholtissen hierover aanvaardt. De raad vond dat de wethouder ernstige fouten heeft gemaakt door geen melding te maken van zijn daadwerkelijke woonplaats. De raad had echter ook begrip voor de persoonlijke omstandigheden waar de wethouder mee te maken had. Bovendien vond de raad dat de binding van de wethouder met de stad niet geleden had onder zijn verblijf in het buitenland.

Wethouder Scholtissen heeft na zijn scheiding voornamelijk in België gewoond. Hij stond wel ingeschreven op een adres in Heerlen, maar was daar nauwelijks. Een wethouder moet in zijn gemeente wonen tenzij de raad ontheffing heeft verleend. Karel Scholtissen heeft nooit een ontheffing aangevraagd. Nu woont hij weer in Heerlen.

Tijdens de discussie in de raad bleek duidelijk dat alle fracties vonden dat een wethouder een belangrijke voorbeeldfunctie vervult en de wet hoort te kennen. De raad vond het bovendien jammer dat de wethouder geen gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor een tijdelijk verblijf buiten de gemeente. Alle fracties betreuren de handelswijze van de wethouder, maar vinden verdere sancties niet nodig omdat de wethouder zijn fouten zowel schriftelijk als mondeling heeft erkend en daarvoor zijn excuses aanbood. Bovendien heeft de wethouder sinds kort weer een woning in Heerlen.

De raad vond de fouten te ernstig om de excuses van de wethouder zonder meer te aanvaarden. Daarom werd bij meerderheid een door de SP ingediende motie van treurnis aanvaardt. Dat betekent dat de raad uitspreekt het handelen van de wethouder te betreuren. Ter vergadering werd aan de motie toegevoegd dat de excuses van de wethouder aanvaard worden. De motie werd aanvaard met 23 stemmen voor. 11 raadsleden stemden tegen de motie. Zij vonden de excuses van de wethouder voldoende.

HEERLEN, 4 april 2007
Bureau Griffie
Francine Pelzers
(045) 560 43 65
f.pelzers@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --