Socialistische Partij

Vruchtbaar 'debuut' De Rooij in debat over schooluitval


04-04-2007 * SP-Kamerlid Nathalie de Rooij had gisteren een vruchtbaar eerste Kamerdebat: twee van haar moties werden overgenomen door de staatssecretaris van Onderwijs. Het debat ging over een onderwerp dat De Rooij, ook als voormalig leraar, na aan het hart ligt, namelijk de grote uitval in het VMBO en MBO. "Voortijdig schoolverlaten verminder je niet door het te verbieden, maar door het te voorkomen."

De Rooij hield een betrokken betoog. Met voorbeelden uit het werkveld bepleitte ze bij de staatssecretaris dat de leerlingen in het VMBO en MBO de investeringen dubbel en dwars waard zijn: "Wanneer je zorgt voor kleinere klassen, voldoende praktijklessen en stages en een goede begeleiding rondom beroeps- en studiekeuze zul je zien dat er al veel minder leerlingen met hun opleiding stoppen."

Om haar bewering kracht bij te zetten heeft De Rooij aan de staatsecretaris gevraagd uit te zoeken waar meer uitval is: bij de gemeenten waar vooral hard wordt opgetreden tegen spijbelen en schooluitval, of juist bij de gemeenten waar wordt geprobeerd met een goede opleiding de uitval te voorkomen. Staatsecretaris Van Bijsterveldt zag wel wat in dit voorstel. Ook het voorstel van De Rooij om scholen die spijbelaars niet of te laat melden bij de leerplichtambtenaar harder aan te pakken werd door de staatssecretaris overgenomen. Zo werden bij haar eerste optreden in de Tweede Kamer liefst twee moties van De Rooij overgenomen.