Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 april 2007

Werving gestart voor leden programmaraad kabel

In juni 2007 verloopt de zittingstermijn van de meeste leden van de Alkmaarse Programmaraad. Vandaag is de gemeente gestart met de werving van vier nieuwe leden. De Programmaraad, die uit negen inwoners van Alkmaar bestaat, geeft bindende adviezen aan kabelexploitant UPC over de samenstelling van het pakket radio- en televisiezenders op de Alkmaarse kabel.

Gekozen is voor een open inschrijving, wat betekent dat iedere Alkmaarder die van UPC het analoge radio- en tv-pakket afneemt en 16 jaar of ouder is, wordt aangemoedigd zich aan te melden: zowel mannen als vrouwen, jong en oud, sport- of muziekliefhebbers, autochtonen en allochtonen, radiofanaten en tv-verslaafden.

De huidige leden van de programmaraad zijn benoemd bij de start van de Alkmaarse Programmaraad, in juni 2003. Zij komen ongeveer zes keer per jaar 's avonds bijeen in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp. Driemaal voor radioadvies en driemaal voor tv-advies. Bij de samenstelling is erop gelet dat de raad een afspiegeling vormt van de Alkmaarse bevolking.

Sinds de start van de Programmaraad heeft de raad zijn best gedaan om zo open en transparant mogelijk te werk te gaan. Alle vergaderingen zijn openbaar en werden in de pers aangekondigd, enquêtes over de radio- en tv-voorkeuren werden gehouden, over de adviezen werd menig persbericht verspreid en inwoners van Alkmaar werd opgeroepen te reageren op de concept-adviezen. Sinds 2004 beschikt de programmaraad ook over een eigen website: www.programmaraadalkmaar.nl.

Belangrijkste wapenfeiten van de Programmaraad zijn de terugkeer van ARTE en Animal Planet op de Alkmaarse kabel, waar UPC zich niet zonder slag of stoot bij wilde neerleggen. Bij het radiopakket is de ontvangst van City FM, France Culture, Slam FM en BBC World te danken aan de programmaraad. De Programmaraad kon niet voorkomen dat het pakket van 37 radiozenders en 39 televisiezenders, die de Alkmaarders konden ontvangen toen het kabelnet in 2000 door de Stichting CAI Alkmaar werd verkocht aan UPC, stapsgewijs werd uitgedund. Het belang van de adviezen van de Programmaraad is daardoor alleen maar toegenomen.

Kabelexploitant UPC is verplicht zeven publieke tv-zenders door te geven die in de wet worden genoemd. Bovendien moeten zij in het basispakket acht zenders doorgeven die door een programmaraad zijn aangewezen. Voor radio geldt ook een dergelijke regeling. Daarom is het belangrijk dat Alkmaarders via de Programmaraad zelf invloed hebben op dit zenderaanbod. Televisiekijken en radio luisteren behoren tot de bezigheden waaraan Alkmaarders de meeste vrije tijd besteden.

De Programmaraad volgt de gemeentelijke regeling voor presentievergoedingen. Ervaring met besturen of vergaderen is een pré, maar niet vereist. Meer informatie kunnen geïnteresseerde kabelabonnees krijgen bij voorzitter Huub Kolen, tel. (072) 511 29 50, email programmaraad@alkmaar.nl. Of kijk op internet: http://www.programmaraadalkmaar.nl

Wie belangstelling heeft, schrijft vóór 20 april een briefje aan de gemeente Alkmaar, t.a.v. afd. Communicatie, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar. Mailen mag ook: programmaraad@alkmaar.nl. U ontvangt dan een vragenformulier, waarna een beperkt aantal mensen wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Deze worden begin mei gehouden. De zittende leden van de Programmaraad die langer willen blijven, maken de selectie en komen tot een voordracht aan de Gemeenteraad.

De kandidaten worden vervolgens benoemd voor een periode van vier jaar.

Het vragenformulier is ook te downloaden via de website www.programmaraadalkmaar.nl .


Noot voor de redactie,