Senternovem


Nieuws

04-04-2007 | Finalisten Nationale Energie Toekomst Trofee bekend

De finalisten van Nationale Energie Toekomst Trofee (NET-Trofee) zijn Kanters Bouw, Seinen Projectontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds. Dit is een landelijke prijs van het Ministerie van VROM voor excellente projecten op het gebied van energiebewust wonen en werken, om goede initiatieven uit de markt in de schijnwerpers te plaatsen en ervoor te zorgen dat anderen de voorbeelden kunnen volgen.

Medio maart heeft de jury uit tientallen inzendingen tien genomineerden gekozen voor de NET-trofee. Inmiddels heeft de jury de finalisten bekend gemaakt, waarvan de winnaar tijdens het jaarlijkse evenement van SenterNovem voor duurzaamheid en innovatie KansRijk op 24 april aanstaande bekend wordt gemaakt.

* Kanters Projectontwikkeling BV - Barendrecht: Kanters Projectontwikkeling ontwierp en bouwde een energiezuinig stadsdeelkantoor in Leidschenveen-Ypenburg. Kanters maakte daarbij gebruik van warmteterugwinning uit de ventilatielucht, warmtepompen en stralingsplafonds. Op het dak van het pand staat een ingenieuze constructie in de vorm van een ooievaar. Deze kunstooievaar is een met de wind meedraaiende schoorsteenkap, die het mogelijk maakt het gebouw op natuurlijke wijze te ventileren. Volgens de jury is hier sprake van een unieke combinatie van bestaande maatregelen. Bovendien is belangrijk dat Kanters deze technieken ook gaat toepassen in nieuwe bouwprojecten.
* Seinen Projectontwikkeling - Leeuwarden: Een Kennisnetwerk, een netwerk waarin wordt nagedacht over de nieuwe generatie woningbouw, ligt ten grondslag aan de bouw van twee twee-onder-een-kapwoningen in Utrecht door Seinen Projectontwikkeling. De nieuwe huizen hebben een gezond binnenklimaat, laag energieverbruik en lage maandlasten. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, werken met warmteterugwinning en warmtepompen, en hebben zonnepanelen en een zonneboiler. Volgens de jury zorgt Seinen er met de goede organisatie van het kennisnetwerk voor dat structureel energiezuinig gebouwd wordt. Seinen Projectontwikkeling won in 2005 al de NET-Trofee voor een financieringssysteem voor energiezuinige renovatie van Groningse koopwoningen.

* Wereld Natuur Fonds - Zeist: Het Wereld Natuur Fonds verbouwde een oud laboratorium uit 1954 tot nieuw hoofdkantoor, dat nu het meest energiezuinige gerenoveerde kantoorgebouw in Nederland is. In het gebouw zijn geen radiatoren of airconditioningsystemen te vinden. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem en van zonnecollectoren op het dak waarmee energie wordt gewonnen. De plafonds en wanden zijn bekleed met leemstuc, dat vocht opslaat en afgeeft wanneer dat nodig is. Het WNF-kantoor is het eerste gebouw in Europa dat geen CO produceert. Hoewel de verbouwing van het pand een eenmalig project is, illustreert het project volgens de jury dat duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering verankerd is, zoals je van het WNF ook zou verwachten.

De jury heeft bij de keuze voor de finalisten vooral gekeken naar de lange termijn. Naast het directe effect is het minstens zo belangrijk dat de projecten ook anderen een aanzet geven om duurzaamheid structureel aan te pakken.
Dit jaar is drs. Hetty Hafkamp juryvoorzitter. Zij is oud-wethouder van de gemeente Leeuwarden en voorzitter van het Klimaatverbond Nederland. Hafkamp wordt terzijde gestaan door ir. Aad Bouwhuis (regiodirecteur Rabo Vastgoed, Regio Noordwest) en drs. Dietmar Werner (algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed).