Gemeente Delfzijl

Asbestprocedure na schuurbrand Woldendorp

Aan de Zwaagweg in Woldendorp is vandaag (4/4) rond het middaguur brand ontstaan in een schuur.

De brandweerkorpsen van Woldendorp (tankautospuit), Wagenborgen (tankautospuit) en Delfzijl (hoogwerker) hadden het vuur snel onder controle en konden voorkomen dat de vlammen oversloegen naar het aangrenzende woonhuis. De schuur zelf viel niet meer te redden en brandde grotendeels af. In de schuur stond een auto en er lagen allerlei materialen opgeslagen, waaronder apparatuur en gereedschap. De hele inboedel van de schuur is door de felle brand verloren gegaan.

Een deel van het dak bestond uit asbestplaten. Door het vuur zijn de platen geknapt en zijn asbestbrokjes in de tuinen van zo'n twintig omliggende woningen terechtgekomen. De brandweer heeft daarom om 12.30 uur de asbestprocedure opgestart. Daarop zijn functionarissen van verschillende diensten ter plaatse gekomen, waaronder de afdeling Milieu van de gemeente Delfzijl, een arts van GGD Groningen, een medewerker van Fibrecount (gespecialiseerd in asbestonderzoek), de milieupolitie en een voorlichter van de Hulpverleningsdienst Groningen. In onderling overleg is besloten om de omgeving met linten af te zetten, om te voorkomen dat mensen op de asbestbrokjes trappen.

De gemeente Delfzijl zal een bedrijf inschakelen die de restanten van de asbestplaten zal opruimen. Bij ongeveer 25 omwonenden aan de Zwaagweg, H. Berrelkampstraat en de Burgemeester Garreltsweg is een brief bezorgd namens de Hulpverleningsdienst (HVD) om de bewoners te informeren over de brand en de asbestbrokjes. De exacte oorzaak van de brand is op dit moment nog niet bekend.

Omwonenden die vragen hebben over de asbestprocedure kunnen contact opnemen met de Gemeente Delfzijl, de heer R. Gerritsen, 06-28543234

De inhoud van de brief vindt u hieronder:


* Asbest bewonersbrief.pdf