Groen!

Brussel, 04 april 2007

Gegoochel met uitstootcijfers lost het klimaatprobleem niet op

De Vlaamse industrie doet het goed op ecologisch vlak. Ten minste, dat moest blijken uit de cijfers die de 127 energie-intensieve bedrijven aan Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters hebben bezorgd. De Vlaamse industrie zou in 2006 1,5% minder CO2 hebben uitgestoten ten aanzien van 2005 (32,99 miljoen ton CO2, afgerond 33Mton in 2006; en 33,59 miljoen ton CO2, afgerond 33,6Mton in 2005).

Minister Peeters vergat er wel bij te zeggen dat in 2005 de bedrijven 31,685 miljoen emmissierechten toegewezen kregen, tegenover 34,229 miljoen in 2006. "Deze overallocatie van maar liefst 1,3 miljoen CO2 rechten maakte dat de Europese Commissie minister Peeters recent nog zwaar op de vingers heeft moeten tikken" weet Els Keytsman (Groen!). Uit grondiger onderzoek van de cijfers door de milieubeweging blijkt dat wat de minister beweert, niet helemaal klopt. Als de cijfers worden opgedeeld tussen de industrie (de benchmarkbedrijven) en de elektriciteitsproducten (de niet-benchmarkbedrijven) blijkt dat de uitstoot van de Vlaamse industrie is gestegen met 2,5%, in plaats van gedaald met 1,5%. De elektriciteitsbedrijven zagen hun CO2-uitstoot dalen door een lagere productie in België en hogere import van het buitenland, zegt de milieubeweging.

Enkele grote Vlaamse industriebedrijven blijven beweren dat het moeilijk is om om de CO2-uitstoot verder te verminderen en de minister volgt hen hier klakkeloos in. Volgens wetenschappers moeten we echter sowieso naar uitstootreducties van 30% tegen 2020. Ook in de sector van de industrie zal men deze dalingen moeten realiseren. Dit vereist een trendbreuk in het beleid. "De minister heeft het blijkbaar nog steeds niet begrepen" stelt Bart Staes (Groen!)vast. "Met een weinig ambitieus klimaatbeleid, of erger met dergelijk cijfergegoochel, wordt het klimaatprobleem niet opgelost, integendeel."

Bart Staes, Europees parlementslid Groen! Els Keytsman, kandidaat Kamer