Time : 18:07:03
Date : 04 April 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen - gerechtelijk onderzoek

De Regie der Gebouwen wenst te reageren op het artikel verschenen in De Tijd van 4 april 2007.

Naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek dat in januari 2006 werd gestart tegen enkele van haar personeelsleden, heeft de Regie der Gebouwen in maart 2006 een externe consultancyopdracht uitgeschreven om haar algemene werking te analyseren, op vraag van haar voogdijminister, de heer Didier Reynders.

Deze opdracht werd in juni 2006 toegewezen aan de firma I-Force via een overheidsopdracht. De analyse was gericht op de procedures, de werkwijzen, de beslissings-, opvolgings- en controlemethodes bij de toewijzing, de uitvoering en de betalingen van overheidsopdrachten. Daarnaast werden ook concrete aanbevelingen gevraagd om de werking van de Regie der Gebouwen te verbeteren inzake overheidsopdrachten.

Deze externe audit bestaat uit een studie om alle mogelijke risico's op misbruiken bij de toewijzing en de uitvoering van overheidsopdrachten te kennen. Bovendien werd ook een tweede externe audit met betrekking tot bestellingsopdrachten steekproefsgewijs uitgevoerd door dezelfde firma.

De bedoeling van deze externe consultancyopdracht is ook om op korte termijn de nodige controlemaatregelen te bepalen in het kader van de ondersteuning en oprichting van de dienst interne audit. En dit om zo snel mogelijk bijkomende interne controlemechanismen in te voeren. De oprichting van een dienst interne audit is voorzien in het nieuwe organogram van de Regie der Gebouwen, goedgekeurd bij kaderwet van 20 juli 2006 houdende diverse bepalingen en die de wet van 1 april 1971 houdende de oprichting van de Regie der Gebouwen wijzigt. De aanwerving van een titularis voor de functie van interne audit is eveneens voorzien.

Een actieplan wordt opgesteld op basis van de aanbevelingen en bevindingen vermeld in de verslagen van de firma I-Force.

Deze verslagen worden momenteel verder onderzocht binnen de Regie der Gebouwen. Op basis van de bekomen resultaten zullen indien nodig maatregelen worden genomen.

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be
http://www.regiedesbatiments.be