Gemeente Spijkenisse


Stofneerslag in gedeelte van Spijkenisse

04 april 2007

Wat is er gebeurd?

Afgelopen nacht heeft bij een vestiging van Shell in het Rotterdamse Botlekgebied een stroomstoring plaatsgevonden, waardoor een cat-cracker buiten bedrijf raakte. Bij het opstarten van de unit is er een hoeveelheid witte stof (Catalyst) vrijgekomen. De stof is neergedaald in met name het noordelijk deel van Spijkenisse (wijk Hoogwerf en Schiekamp) over een oppervlakte van vier vierkante kilometer. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat er deeltjes verderop in zuidwestelijke richting zijn neergedaald, mogelijk tot in de omgeving van Simonshaven.

Hoe is het bekend geworden?
Shell heeft weliswaar een nachtelijke storing gemeld, maar geen stofuitstoot. In de loop van de ochtend kwamen er bij de politie en brandweer verschillende meldingen binnen dat er een hoeveelheid stof op straat en auto's was aangetroffen. Hierop hebben de hulpverlenende diensten ter plaatse een Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijding (GRIP) ingesteld. Er is onderzocht om welke stof het ging en de verspreiding is zoveel mogelijk in kaart gebracht.

Had de gemeente eerder iets kunnen doen?
Zodra de gebeurtenis bij ons bekend werd, is er een callcenter ingericht. Dit was tegen twee uur operationeel om vragen van burgers te kunnen beantwoorden. Tegen drie uur ontstond er helderheid over de aard en de gevaren van de stof. Ook via de daarvoor bestemde media (Radio Rijnmond) zijn burgers daarna snel van de feiten op de hoogte gebracht. Het regionaal operationeel team van de Veiligheidsregio in Rotterdam heeft voortdurend de vinger aan de pols gehad en ons bestuur geadviseerd.

Om welke stof gaat het?
De stof bestaat hoofdzakelijk uit zand, maar met een fractie zware metalen, nikkel en vanadium. De concentratie giftige bestanddelen in het zand is dusdanig laag en de deeltjes zodanig groot, dat er geen noemenswaardige effecten op de gezondheid verwacht worden. Wel kan de stof mogelijk irritaties aan de ogen de ogen en de huid veroorzaken.

Hoe dienen burgers met de stof om te gaan?
In de eerste berichten over de stof is het advies gegeven ramen en deuren te sluiten. Dit was een eerste preventieve maatregel, maar het is voorbarig, onnodig gebleken. Het materiaal was door de zwaarte in de nacht al neergeslagen.

De hulpdiensten en het callcenter adviseren om contact met het stof te vermijden en als er toch contact is geweest, de huid te wassen. Ook kleding die met de stof in aanraking is geweest, dient niet te worden uitgeklopt, maar gewassen te worden.
Droge reiniging wordt niet aangeraden. Vensterbanken, auto's e.d. dienen te worden schoongespoeld. Het advies is de stof niet aan te raken, dit laatste kan met name van belang zijn voor buitenspelende kinderen.

Veel mensen stellen nog vragen, zoals over hun tuin, auto enzovoorts. Voor tuinmeubels en dergelijke geldt ook: met ruim water afsoppen. De auto kan het best naar de wasserette. Voor tuinvijvers, zwembaden enzovoorts is de stof in deze concentratie geen gevaar. En wie in dit zonnige weer naar buiten wil, moet dat vooral doen. Ook tegen buitensporten bestaat geen bezwaar.

Voor huisdieren worden geen bijzondere gevaren verwacht. Groenten uit eigen tuin mogen gewoon gegeten worden, maar moeten wel goed worden gewassen.

Wie draait voor de kosten van opruiming op?
Het uitgangspunt de vervuiler betaalt, geldt ook hier, Shell heeft al een eerste toezegging gedaan. De gemeente zal zorg dragen voor de schoonmaak van de openbare ruimte. In de eigen woning en in privé-tuinen hopen we dat burgers zelf meewerken. Wij nemen aan dat Shell de kosten van bijvoorbeeld de autowasbeurt zal vergoeden.

Komt er verdere informatie voor de bewoners?
De gemeente bereidt een bewonersbrief voor waarin verdere tips en achtergronden aan de orde zullen komen. Wij hopen die morgen al te kunnen verspreiden. Burgers kunnen bovendien met vragen nog terecht bij ons callcenter, tel: (0181) 696 100.