Senternovem


04-04-2007 | LIFE+ toekomst besloten

Verwachting eerste oproep LIFE+ open in herfst 2007

Op 27 maart 2007 is er politieke overeenstemming bereikt over LIFE+ tussen de Raad en het Europees Parlement.

Het totale budget voor LIFE+ is 1,9 miljard euro voor de gehele periode van 2007-2013. 78% van het budget is gereserveerd voor `project action grants' en 22% zal door de Commissie besteed worden aan `cross cutting measures' (zoals impact assesments, communicatie, subsidies voor NGOs, etc.). Van de `project action grants' zal de helft besteed moeten worden aan Natuur en Biodiversiteit.

Het Europees Parlement en de EU lidstaten, vertegenwoordigd door de Raad, hebben een resolutie getroffen om de verschillen in standpunten te overbruggen. Nu is besloten dat het LIFE + programma centraal zal worden beheerd door de Commissie net als de voorgaande LIFE programma's. Wel is er onder LIFE+ meer mogelijkheid voor betrokkenheid van lidstaten in de definiëring van prioriteiten.

De verwachting is dat de LIFE+ regeling van kracht gaat vanaf September 2007. Op dit moment is de Commissie bezig een informatiepakket samen te stellen voor de LIFE+ indieners (Application guide, Application forms, Evaluation guide, Model Grant Agreement and Common Provisions). De eerste oproep voor voorstellen zal hoogstwaarschijnlijk opengaan in de herfst van 2007.

Voor meer informatie, klik hier voor de officiële Europese LIFE website en hier voor het persbericht van Europese Commissie, DG milieu.