Universiteit Maastricht

Persbericht

8 januari 2007

Colleges door professoren voor kinderen groep 8 basisscholen

Universiteit Maastricht start kinderuniversiteit

Waarom rijdt de één in een Peugeot en de ander in een BMW? Wie is een grotere boef, degene die door rood rijdt, of degene die jouw fiets steelt? En Waarom is de een slim en de ander dom? Deze en vele andere vragen staan centraal tijdens de colleges die de Universiteit Maastricht vanaf april geeft aan kinderen uit groep 8 van de basisscholen in de regio Zuid-Limburg. Kinderen kunnen zo op een leuke en leerzame manier kennismaken met de universiteit en de wetenschap.

Buitenlandse universiteiten zoals KU Leuven en de Humboldt Universität Berlijn geven al langer colleges aan 11- en 12-jarigen. Als internationale universiteit wil de UM ook deze groep toegang geven tot een schat aan universitaire kennis.

Zes hoogleraren van de Universiteit Maastricht, waaronder rector magnificus Mols, verzorgen van april tot juni een kindercollege over hun vakgebied. De colleges zijn gratis toegankelijk voor zo n zeventig kinderen per keer. Een les duurt ongeveer tachtig minuten, waarin niet alleen de professor aan het woord is. Geheel in stijl met het onderwijsprofiel van de Universiteit Maastricht wordt interactie gestimuleerd en worden de kinderen ruim naar hun ervaringen en meningen gevraagd of maken ze een praktische oefening.

In het voorjaar van 2007 gaat het om de volgende zes colleges:

4 april: Ik wil een computer in mijn hoofd! Wim Gijselaars belicht de Onderwijspsychologie vanuit de vraag hoe onze hersenen werken en hoe mensen leren.

18 april: Ik wil de baas zijn! Mariëlle Heijltjes behandelt het gedrag van managers met bijvoorbeeld vragen als wie bepaalt wanneer wie waarover de baas is? en Moet er eigenlijk wel altijd een baas zijn?

9 mei: Wat merk je van een merk? Ko de Ruyter stelt de kritische vraag of er eigenlijk verschil te proeven is tussen bijvoorbeeld verschillende merken frisdrank en waarom bedrijven zoveel geld uitgeven om een merk aan de man te brengen.

16 mei: Hoe word je (te) dik? Arie Nieuwenhuijzen Kruseman vraagt zich samen met de kinderen af hoe je kunt voorkomen dat je dik wordt, zodat je ook minder kans hebt op ziektes als je ouder wordt.

30 mei: Wie is de grootste boef? Gerard Mols behandelt aan de hand van veel voorbeelden wat strafbaar is in Nederland en hoe je verschillende delicten met elkaar kunt vergelijken.

6 juni: Doe ff normaal! Anita Jansen praat over psychologie, hoe het komt dat sommige kinderen gek gedrag vertonen en wat daaraan te doen is.

Meer informatie over de kinderuniversiteit en inschrijven door basisscholen: www.unimaas.nl/kinderuniversiteit

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Ingrid Wijk, tel. 043 3883850, e-mail kinderuniversiteit@ssc.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht 30 years of international quality

Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society s needs are core values of Maastricht University.