Ingezonden persbericht


Studenten pakken groot uit met Bètadagen

Bètadagen 2007

Vier april zal in Groningen het startsein gegeven worden voor de tweede editie van de landelijke Bètadagen. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om een dag onder te duiken in de wereld van de bètawetenschap. De dagen worden helemaal verzorgd door studenten. Ilse Disseldorp vertelt over dit bijzondere initiatief: "Veel mensen beseffen niet hoe onmisbaar en alomtegenwoordig bètawetenschappen eigenlijk zijn. Zonder natuurkunde zouden er geen tv's of dvd's gemaakt kunnen worden, wiskunde is onmisbaar om veilig te kunnen pinnen en zonder scheikunde zou de geneeskunde nog op het niveau van de middeleeuwen staan. Wij zijn gefascineerd door ons vakgebied en willen onze kennis en ons enthousiasme overdragen."

Om de dagen door het hele land te kunnen laten plaatsvinden hebben studenten van 30 studieverenigingen de handen ineengeslagen. Samen vertegenwoordigen zij rond de 10.000 studenten. Naast studenten werken ook wetenschappers graag mee aan de dagen en steunen de universiteiten de dagen door het beschikbaar stellen van ruimtes en materialen. Ook het bedrijfsleven juicht het initiatief toe en draagt een steentje bij.

Geinteresseerden zijn welkom op een van de dagen in Groningen (4 april), Leiden, Utrecht, Delft, Eindhoven (allen 5 april) of Enschede(18 april). Meer informatie is te vinden op www.betadagen.nl of te verkrijgen via info@betadagen.nl.

Ilse Disseldorp,
PR Bètadagen 2007.
_________________________________

Website: www.betadagen.nl
Email: Bestuur@Betadagen.nl
Telefoon: 06-12030373


---- --
Bètadagen 2007

Vrijdag 4 april is de eerste Bètadag in Groningen. Lijkt het je wat om een dag rond te lopen op de universiteit? Daar studenten te leren kennen? Als een echte onderzoeker allerlei proefjes te doen? Kom dan naar Groningen of een van de andere Bètadagen!

Waar en wanneer?

Op 4 april is de Bètadag dus in Groningen. 5 April kun je naar Leiden, Utrecht, Delft of Eindhoven gaan. De laatste dag is op 18 april in Enschede.

Wat is er te doen?

Er is van alles te doen! Je kunt er op rekenen dat je een hele dag druk bezig bent, en tussendoor is er tijd voor een drankje, een praatje met de studenten, en een lekkere lunch! Er is nog meer te doen dan dat er hier op papier past, dus als je alles wilt weten, surf dan naar www.betadagen.nl. De proeven die je kunt doen zijn in iedere stad anders. In Delft breng je een bezoekje aan de dode kamer. Die kamer heeft zijn naam gekregen omdat geluid er niet weerkaatst wordt, het is er dus doodstil. Zo stil zelfs dat je je eigen hartslag kunt horen! In Eindhoven neem jij het met een zelfgebouwde robot op tegen de robots van andere teams: de 'Robolympics'. Om de onderdelen van de robot te verzamelen zul je goed je best moeten doen bij de uitdagingen die je onderweg tegen komt! Gelukkig zijn er veel studenten die je om hulp kunt vragen en die ook graag iets vertellen over hun studie. Heb je al eens gehoord van elektrotechniek? Of biomedische technologie? In Enschede kom je erachter waar de studies over gaan en waarom ze onmisbaar zijn! Stel je voor dat er in een ader een vernauwing zit waardoor het bloed niet goed kan stromen. Dat kan gevaarlijk zijn. Op de Bètadag leer je hoe artsen zo'n vernauwing opsporen, zonder de patiënt open te snijden. Zelf ga je ook aan de slag en spoor je een vernauwing op bij een pop. Wist je dat water het enige is dat je nodig hebt om een raket te lanceren? En dat je zelf inkt kunt maken waarmee je 'onleesbaar' kunt schrijven? In Utrecht kan het allemaal! Wil je deze proeven doen en nog meer uitvinden over de bijzondere eigenschappen? Test dan of je 'Waterproof' bent op de Bètadag in Utrecht. Elektriciteit kun je altijd en overal uit het stopcontact halen. Maar je kunt het ook zelf maken, met een magneet of zelfs met een citroen! Hiervoor heb je natuurlijk wel kennis nodig van de bètawetenschap. In Groningen zul je zien dat bèta altijd en overal aanwezig is. In Leiden ga je als Mythbuster aan de slag om uit te vinden of bepaalde mythes waar zijn of niet. Je komt erachter of frisdrank licht geeft in het donker, of een veer een explosie kan veroorzaken en hoe je een banaan als hamer kunt gebruiken.

Waarom gaan?
De Bètadagen zijn georganiseerd door studenten. Die weten als geen ander hoe ze een leuke dag moeten organiseren. Als je nog een profiel of een opleiding moet kiezen, is het zeker slim om te komen. Op de dag kun je erachter komen of bèta bij je past en je (verborgen) talenten ontdekken!


---- --
Bètadagen 2007 - Persbericht februari

Studenten in de technische vakken zijn steeds meer maatschappelijk betrokken. Vorig jaar vroegen ze met hun 'Lieve Maria' actie aandacht voor beter wiskunde onderwijs, dit jaar nodigen ze middelbare scholieren op hun universiteit uit om een dag lang onder te duiken in de wereld van de bètawetenschap.

Dertig studieverenigingen werken samen om een succes te maken van de tweede editie van de Bètadagen. In zes steden wordt een volledig verzorgde dag aangeboden aan de scholieren. Aan een overkoepelend thema worden verschillende activiteiten en korte lezingen gelinkt, om zo de scholieren een beeld te geven van de fascinerende, interessante en onmisbare kanten van de bètawetenschap.

Vorig jaar was de Bètadag al een groot succes in onder andere Leiden. Onder het thema 'Crime Scene Investigation' hielden bezoekers zich als echte forensisch onderzoekers een hele dag bezig met het oplossen van een moord. De dag werd geopend met de vertoning van een film waarin vier verdachten geïntroduceerd werden. Door het oplossen van opdrachten en het doen van proeven werden aanwijzingen verzameld. Wiskunde werd gebruikt om een geheim wachtwoord te kraken, biologie werd ingezet om aan de hand van insecten en larven op en rond het lijk het tijdstip van overlijden te bepalen, scheikunde was onmisbaar om een chemische analyse van een verdacht poeder te doen en informatica werd gebruikt voor beeld- en geluidsbewerking.

Aan het eind van de dag gingen de forensisch onderzoekers in spé met een voldaan gevoel naar huis. Edmée vertelt: 'Ik vond vooral wiskunde erg leuk. Ik snap nu veel beter wat bètawetenschappen zijn en vooral wat je ermee kunt.'

Een van de thema's van dit jaar is 'Robolympics'. In Eindhoven zullen leerlingen op hun pad allerlei uitdagingen tegenkomen, waarmee ze onderdelen voor hun robot kunnen verdienen. Het hoogtepunt van de dag is de ROBOLYMPICS-strijd waar de teams het tegen elkaar opnemen.

In Delft worden de scholieren meegenomen op een historische reis die hen laat zien hoe encryptie door de eeuwen heen gebruikt werd om geheime boodschappen door te geven. Die kennis kunnen ze meteen toepassen om een kluis te kraken en een mooie prijs te verdienen. In Leiden worden de 'mythbusters' uitgedaagd een banaan als hamer te gebruiken en aan te tonen of frisdrank wel of geen licht geeft in het donker.

Ook in Groningen, Utrecht en Enschede vinden begin april de Bètadagen plaats. Iedere stad heeft een eigen programma, welke na te lezen zijn op www.betadagen.nl. Ook inschrijven voor de dag kan via de website.


---- --
Bètadagen - Informatie

Doelstelling
De doelstelling van de dagen is om aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien hoe interessant, fascinerend en onmisbaar de bètawetenschap is. De focus ligt hierbij op leerlingen van de middelbare school. Zij hebben hun studiekeuze nog niet gemaakt en vormen de toekomst van de bètawetenschap in Nederland. Het streven is om landelijke bekendheid aan de Bètadagen te geven om zo onze boodschap en ons enthousiasme niet alleen op de bezoekers van de dag over te dragen, maar op heel Nederland.

Deelnemende organisaties
De Bètadagen worden georganiseerd door studieverenigingen uit zes verschillende steden. Zij vertegenwoordigen uiteenlopende vakgebieden, zoals natuurkunde, biologie en informatica. De Bètadagen kunnen daarnaast rekenen op steun van het Platform Bèta Techniek, de universiteiten en het bedrijfsleven.

Het karakter van de dagen
De inhoud van de dagen in de verschillende steden wordt vooral bepaald door de organiserende studieverenigingen. In iedere stad wordt een breed scala aan vakgebieden belicht die gekoppeld zijn aan een overkoepelend thema. Aan deze thema's worden onderwerpen gekoppeld zoals pokeren en kansberekening, encryptie, evolutie en beeldbewerking. Om de wetenschap tot leven te laten komen kunnen deelnemers overal zelf experimenten uitvoeren. Veel programma's zijn ook in een actieve vorm, zoals de 'robolympics'-wedstrijd in Eindhoven, het 'kraak-de-kluis'-spel in Delft en de speurtocht in Enschede.

De Bètadagen 2007
In zes steden wordt een volledig dagprogramma aangeboden, inclusief lunch en afsluitende borrel.

Woensdag 4 april:

* Groningen
In Groningen is het thema 'Everytime, everywhere' en aan het eind van de dag zul jij er ook van overtuigd zijn dat bètawetenschap overal en altijd wordt gebruikt!

Donderdag 5 april:

* Leiden
In Leiden ga je als mythbuster aan de slag om uit te vinden of bepaalde verhalen waar zijn of niet. Je komt erachter of frisdrank licht geeft in het donker, en hoe je een banaan als hamer kunt gebruiken...
* Utrecht
Het thema in Utrecht is 'Waterproof'. Alles wat je je maar kunt indenken dat met water te maken heeft komt aan bod: getijden, het (niet) mengen van water en olie, beeldbewerking met bubbels...
* Delft
In Delft word je meegenomen op een historische reis die laat zien hoe encryptie door de eeuwen heen gebruikt werd om geheime boodschappen door te geven. Als je goed oplet kun je hiermee een kluis te kraken en een mooie prijs te verdienen. Daarnaast ga je aan de slag met zonne-energie en een spannende quiz!
* Eindhoven
Tijdens een speurtocht kom je allerlei uitdagingen tegen. Hiermee kun je onderdelen voor je robot verdienen, en aan het eind van de dag neemt jouw robot het op tegen de robots van andere groepjes!

Woensdag 18 april:

* Enschede
In Enschede is het thema 'Mythbusters'. Je krijgt tijdens de dag een groot deel van de campus van de universiteit te zien, dus je kunt je een beetje student voelen. In de pauzes zijn er optredens van dansers. Op de universiteit kun je dus meer dan studeren alleen!

Comité van Aanbeveling:

* Prof.dr. Gerard 't Hooft, theoretisch fysicus, Nobelprijswinnaar;
* Prof.dr. Peter Nijkamp, voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, hoogleraar regionale economie en economische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam;
* Dr. Dirk van Delft, directeur Museum Boerhaave, winnaar NWO Eurekaprijs voor het beste oeuvre op het terrein van wetenschapscommunicatie;
* Drs. Harry Hendriks, voorzitter directie Philips Electronics Nederland, lid dagelijks bestuur VNO-NCW;
* Drs.ir. Jeroen van der Veer, Chief Executive van Royal Dutch Shell;
* Prof.dr. Robbert Dijkgraaf, hoogleraar Mathematische Fysica, columnist;
* Prof.dr. Wubbo Ockels, astronaut, hoogleraar Duurzame Energie;
* Prof.dr. André Kuipers, arts, astronaut, bijzonder hoogleraar ruimtevaart en geneeskunde;
* Carl Koppeschaar, hoofdredacteur Kennislink, journalist;
* Menno Bentveld, presentator van onder andere Jules Unlimited, De Ontdekking, Nieuwslicht en het Jongeren Lagerhuis.

Meer informatie
Hiervoor kunt u kijken op www.betadagen.nl of contact opnemen met Ilse Disseldorp (bestuur@betadagen.nl of 06-12030373). Wij brengen u graag op de hoogte en werken graag mee aan een interview of een andere manier om de Bètadagen in de schijnwerpers te zetten.


---- --